Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Íme a jövő elképesztő okosvárosa

null

Az ENSZ úgy számol, hogy az urbanizáció nem csak folytatódik, de egyre nagyobb méreteket is fog ölteni. Még a koronavírus okozta pánik sem változtathat ezen, hiszen a pénz nagy úr. De hova terjeszkedjenek a városok?

5 milliárd ember

Ennyivel számol az ENSZ városlakóként 2030-ra. Már most is elképesztő számban élünk a városainkban, és terjeszkedünk, ahogyan csak tudunk. Csakhogy ezzel nagy gond van, hiszen elpusztítjuk magunk körül a természetet, ami nem csak a klímakatasztrófát fokozza a végletekig, de az élelmiszerellátásunkat is veszélybe sodorja, arról nem is beszélve, hogy a járványok kialakulásának veszélyét is jelentősen megnöveli.

kép: inhabitat.com

De a népesség gyarapodása nem áll meg, és a Föld felszíne lassan nem lesz elég a számunkra. A megoldás nagyon sok építész szerint éppen ezért abban rejlik, ha nem horizontálisan, hanem vertikálisan terjeszkedünk. Ezt azonban csak úgy tehetjük meg, ha a beton és acél rengetegétfelölelia természet, ellenkező esetben mindegy, merre indulunk, semmi esélyünk nem lesz a saját hibáinkkal szemben.

A jövő városa

Az olasz LucaCurciArchitect a megoldást egy okos városban, a The Link projektben látja. Elképzelésük szerint is vertikálisan kell terjeszkedni, méghozzá nem is kis léptékben.

Az, hogy a felhőkarcolók jelentik majd a jövő városainak meghatározó épületeit, nem is kérdés, a magasságuk azonban már igen. Jelenleg a világ legmagasabb épülete aBurdzsKalifa 828 méter magas - bár elvileg idén ez a rekord is megdől. Mindenesetre a tervezők egy kissé megtoldották ezt a méretet, az ő épületük ugyanis 1200 méter magas, és ez bizony “csak” a lakótorony, mely 200 000 embernek adna otthont. Ehhez kapcsolódnának a “kisebb” tornyok, melyek 650-850 méter magasak lennének, és az iskolákat, hivatalokat, boltokat, postákat, szolgáltatói és üzemeltetői egységeket foglalnák magukban. A tornyok persze növényzetben is bővelkednének, a lakótorony 120 000 fát, és 2 millió más növényt tartalmazna, hogy közelebb hozza a természetet, tisztítsa a levegőt, és csökkentse a hősziget kialakulását.

kép: inhabitat.com

Az épületek energiaigényét megújuló forrásokból fedeznék, sőt, a közösség a saját élelmiszereit is megtermelhetné a tornyokban, ahol sok közös tér, park is helyet kapna. Természetesen mesterséges intelligencia biztosítaná a világítást és a párásítást is, hogy a lakókörnyezet tökéletes lehessen, a városok környéke pedig újra zöldbe borulhatna, miközben az épület zéró károsanyag-kibocsátás mellett szemetet sem termelne.

lead kép: inhabitat.com