Június 21. Péntek, Alajos

Ha nem akar hajolgatva gazolni, építsen magas ágyást

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Akinek kertje van, az az egészséget és a kényelmet szem előtt tartva többnyire szeretne valamilyen kis konyhakertet fenntartani. De nagyon sokaknak elmegy tőle a kedve, mikor a kertfelásott, szépen palántázott részét gazolni kell, mert azt bizony sűrűn meg kell tenni. Nem is az idővel van gond, sokkal inkább a testhelyzettel, ami kimerítő, és fájdalmas is lehet. Szerencsére azonban itt van nekünk a magas ágyás!

Mekkora?

Hakörbenézünk a környezetünkben, akkor a magas ágyást a legtöbben úgy értelmezik, hogy 20-25 centire kiemelik az adott területet a környezetéből. Ez mutatós ugyan, de az alap problémán, vagyis a gyomlálás kényelmetlenségén nem változtat. Ezt látva pedig sokan el is vetik az ötletet. Pedig sehol sincsen az leírva, hogy mekkora lehet a magas ágyás!

kép: garden-photos-com.photoshelter.com

Ha szeretnénk, akár 1 méteres, vagy magasabb falakat is kaphat. Úgy állítsuk be, ahogy számunkra a legkényelmesebbnek ígérkezika gyomlálás,vagy a szüretelés. Ez teljesen egyedi is lehet, igaz, minél magasabb az ágyás, annáldrágábblesz a kivitelezése. Ez pedig a második folt, amin el szokott csúszni az ötlet, hiszen a boltokban keresgélve egy viszonylag kicsi ágyás is akár több százezer forintos tételre jöhet ki.

Miből?

A legtöbben fából képzelik el a kivitelezést, ami alapvetően szép, és viszonylag tartós is. Összerakni sem olyan nehéz, rengeteg videó van hozzá a világhálón, és az alapanyag sem horror összeg. A gond vele igazából csak az, hogy a fa bizony elrohad, akármennyire is kezeljük le- a kezeléssel pedig vigyázni kell, elvégre élelmiszert termesztünk benne.

Az ágyás készülhet vesszőből, műanyagból is, de ezek tartóssága, vagy esztétikuma nem tökéletes, illetve a műanyag esetében az árak is nagyon elszállhatnak, valamint sem a napsütés, sem a fagyok nem tesznek jót neki.

kép: wholefully.com

Marad a kő, ami viszont borzalmasan drága lehet, ha igazán szépet szeretnénk. De! Lehetőségünk van arra is, hogy zsalukőből építsük meg az ágyást. Ez nem csak jóval olcsóbb, mint a többi kő megoldás, de egyszerűbb is tartóssága pedig vitathatatlan. Csakhogy nem éppen szép.

Ezen azonban lehet segíteni. A követ le lehet festeni, így olyan színt, vagy mintát adhatunk neki, amilyet csak szeretnénk. Körbe is ültethetjük magasabb cserjékkel, csupán egy belépőt kell kihagyni, hogy az ágyást is rendben tudjuk tartani. De ha szeretnénk, hogy a fa hatás megmaradjon, mely tényleg az egyik legszebb lehetőség, akkor egyszerűen csavarozzunk fel rá léceket, így a kinézete igazán esztétikus lehet.

lead kép: geartrench.com