Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Egyre népszerűbb a műhús!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Azt már most tudjuk, hogy a koronavírus alapvető változásokat fog hozni a mindennapjainkban. Ezt kikerülhetetlen, de ha ügyesek és előrelátóak vagyunk, akkor olyan változásokhoz ragaszkodhatunk, melyek egynagyobb katasztrófát, a klíma melegedését segítenek megállítani.

Nem csak az energia

Leginkább az energiahordozók kérdése merül fel, amikor a klíma ügyével foglalkozunk. A tiszta energiaforrások fellendülése kulcsfontosságú a felmelegedés megállításának érdekében, de önmagában kevés. Nagyon fontos lenne az is, hogy alapvető szokásainkon is változtatni tudjuk, hiszen ez elkerülhetetlen, ha fenntartható életet akarunk élni. Ezen szokásaink közt kiemelt helyen van a húsfogyasztás.

kép: ipsos.com

A hús előállítása ugyanis egyrészt döbbenetes mennyiségű édesvíz felhasználását igényli, másrészt értékes területeket foglal el, melyeken erdőségek, szén-dioxid megkötő területek is lehetnének. Ráadásul a kérődzők metántermelése is olyan mértékű, melyet már nem lehet figyelmen kívül hagyni.

Kevesebb hús

Mivel visszaesett a kereslet, és az eltarthatóság kérdése is megváltozott - már nincsen hely a fagyasztóban - így Kínában is előtérbe került a növényi alapúműhús. Ez azért érdekes, mert a hatalmas ország bár lényegesen több zöldséget fogyaszt, mint Európa, vagy Amerika, de a vegetarianizmus egyáltalán nem jellemző az emberekre. Vagyis az, hogy ezen a területen a helyi KFC megkezdte a műhúsból készült ételek árusítását olyan lépés, ami mindenképpen figyelmet igényel.

kép: uk.finance.yahoo.com

Aműhús a szakemberek szerint alkalmas lehet arra, hogy jelentősen visszavesse a húsfogyasztást, ezzel pedig nagy lépéssel járuljon hozzá a klímaváltozás elleni küzdelemhez. Kérdés persze, hogy ízvilágában mennyire tudja kiszolgálni a húshoz szokott emberek ízlését, de a próbálkozás mindenképpen fontos. A húsfogyasztás visszaszorítása lényegesen egyszerűbb úgy, ha az embereknek nem arról kell dönteni, hogy húsmentesen étkeznek hetente 5-ször, hanem “csak” arról, hogy 5-ből 4-szer növényi alapú hús mellett teszik le a voksukat.

Persze aműhús legyártása is erőforrásokat igényel, erről sem szabad megfeledkezni, de ezek meg sem közelítik azt az energia és alapanyag mennyiséget, mely a mostani rendszerben a hús előállításához szükséges.

lead kép: myproblog.com