Július 27. Szombat, Liliána, Olga

Bécs lett a világ legzöldebb városa 2020-ban

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hogyan lehetne zöldebb egy város? Hogyan lehetne zöldebb mondjuk éppen Budapest? Mégis, milyen mintát kellene követni ahhoz, hogy ne csak szép házak, hanem élhető környezet is fogadja a főváros lakóit? A példa előttünk van, és nem is kell hozzá messzire menni.

Bécs az első

Bécs neve nem is egyszer kerül elő, amikor egy város élhetőségéről van szó. Példának okáért itt a tömegközlekedés fejlesztése annyira jól sikerült, hogy a lakók közel fele használja rendszeresen. Ugyancsak itt figyelhető meg kiemelt zöldítés, növényekkel való beültetés is városszerte.

kép: themayor.eu

Most pedig Bécs lett a világ legzöldebb városa, ami azért nem kis elismerés. a címet egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, aResonanceítélte meg a városnak. A verseny a Föld napja alkalmából megrendezett, A világ tíz legzöldebb városa 2020 címet viselő ranglista első helyéért folyt, és nemzetközi, nemzeti és ENSZ adatok alapján dolgozott a cég.

Szempont volt a tömegközlekedés mellett a zöldterületek aránya, a megújuló energiák használata, a levegőminőség, de a komposztálás és az újrahasznosítás is. Sőt, figyelték a vízhasználatot, és olyan apróságnak tűnő, fontos részleteket is, amilyen a burkolat vízáteresztő képessége.

Folyamatos fejlesztés

Bécs nem ül a babérjain, folyamatosan tesz is azért, hogy ezt a megtisztelő címet kiérdemelhesse, és olyan igazán élhető városokat utasítson maga mögé, mint Madrid, vagy éppen Berlin. A zöld felületek arányának növelése például állandó feladatként jelentkezik, most pedig, amikor a járványhelyzetben igazolódott, hogy a levegő minősége hatással van a fertőzés terjedésére, különösen fontossá vált.

kép: smartcity.wien.gv.at

Emellett a zöldítésnek más haszna is van. A fák ugyanis árnyékolnak, aminek a lakók nagyon örülnek nyáron. A legtöbb városban azonban ez a “luxus” csak a bevásárló utcáknak jár, az egyszerű, bevételt nem generáló részeknek nem. Ez pedig baj, mivel a városokban a rengeteg betonfelület és a zsúfoltság miatt kialakul egy úgynevezett hősziget, vagyis sokkal melegebb lesz, mint egyébként a levegő hőmérséklete. Ez a fullasztó hőség pedig mesterséges árnyékolással nem csökkenthető nagyban, ehhez kell a növények párologtatása is. Az élhető város alapja – amit Bécs már nagyonjólmegtanult -, hogy amennyire csak lehetséges, térjünk vissza a természethez.

lead kép: techmeetups.com