Február 24. Szombat,

Bécs lett a világ legzöldebb városa 2020-ban

Zöld zóna
2020. május 09. 08:00
null

Hogyan lehetne zöldebb egy város? Hogyan lehetne zöldebb mondjuk éppen Budapest? Mégis, milyen mintát kellene követni ahhoz, hogy ne csak szép házak, hanem élhető környezet is fogadja a főváros lakóit? A példa előttünk van, és nem is kell hozzá messzire menni.

Bécs az első

Bécs neve nem is egyszer kerül elő, amikor egy város élhetőségéről van szó. Példának okáért itt a tömegközlekedés fejlesztése annyira jól sikerült, hogy a lakók közel fele használja rendszeresen. Ugyancsak itt figyelhető meg kiemelt zöldítés, növényekkel való beültetés is városszerte.

kép: themayor.eu

Most pedig Bécs lett a világ legzöldebb városa, ami azért nem kis elismerés. a címet egy kanadai-amerikai tanácsadó cég, aResonanceítélte meg a városnak. A verseny a Föld napja alkalmából megrendezett, A világ tíz legzöldebb városa 2020 címet viselő ranglista első helyéért folyt, és nemzetközi, nemzeti és ENSZ adatok alapján dolgozott a cég.

Szempont volt a tömegközlekedés mellett a zöldterületek aránya, a megújuló energiák használata, a levegőminőség, de a komposztálás és az újrahasznosítás is. Sőt, figyelték a vízhasználatot, és olyan apróságnak tűnő, fontos részleteket is, amilyen a burkolat vízáteresztő képessége.

Folyamatos fejlesztés

Bécs nem ül a babérjain, folyamatosan tesz is azért, hogy ezt a megtisztelő címet kiérdemelhesse, és olyan igazán élhető városokat utasítson maga mögé, mint Madrid, vagy éppen Berlin. A zöld felületek arányának növelése például állandó feladatként jelentkezik, most pedig, amikor a járványhelyzetben igazolódott, hogy a levegő minősége hatással van a fertőzés terjedésére, különösen fontossá vált.

kép: smartcity.wien.gv.at

Emellett a zöldítésnek más haszna is van. A fák ugyanis árnyékolnak, aminek a lakók nagyon örülnek nyáron. A legtöbb városban azonban ez a “luxus” csak a bevásárló utcáknak jár, az egyszerű, bevételt nem generáló részeknek nem. Ez pedig baj, mivel a városokban a rengeteg betonfelület és a zsúfoltság miatt kialakul egy úgynevezett hősziget, vagyis sokkal melegebb lesz, mint egyébként a levegő hőmérséklete. Ez a fullasztó hőség pedig mesterséges árnyékolással nem csökkenthető nagyban, ehhez kell a növények párologtatása is. Az élhető város alapja – amit Bécs már nagyonjólmegtanult -, hogy amennyire csak lehetséges, térjünk vissza a természethez.

lead kép: techmeetups.com

Bécsparkemberlevegővárosélet