Május 5. Vasárnap, Györgyi

Az esővíz nem csak locsolásra jó!

Zöld zóna
2020. május 22. 12:00
null

Ilyenkor nyáron, kiváltképpen ahomeoffice, és az otthoni tevékenységek felértékelődésének árnyékában érdemes odafigyelni arra, hogy mennyire kezeljük “zölden” a vízhasználatot, hiszen elképesztő mennyiségek folyhatnak át a csapon úgy, hogy nem is gondolnánk!

Ivóvíz

Az egyre melegebb nyarak, a szélsőségessé váló időjárás, vagyis a klímakatasztrófa egyik nagy veszélye, hogy elfogy az ivóvíz. Ennek jelei sajnos a nagyvárosokban már megmutatkoznak, még az olyan hatalmasokban is, mint Johannesburg.

kép: peakwater.org

Ennek ellenére az ivóvizet úgy használjuk, mintha az senkinek nem hiányozna. Egy emberátlagosan3 liter vizet igényel egy nap. Ehhez képest a “fejlett” civilizáció csak a toalett öblítéséhez 2 ember napi vízigényét használja el egyetlen öblítés alatt. A kádba 200 liter vizet engedünk egy fürdéshez, a kertet hasonló mennyiséggel öntözzük naponta. Az autómosásműveleteis felemészt majd’ 100 liter vizet, ha nagyon alaposak vagyunk, akkor még ennél többet is.

Esővizet minden kertbe!

Igen, nyilván az esővíz használatával lehet sokat tenni a pénztárcánkért és a környezetért. Egyszerre ugyan lehet, nagy beruházásnak érződik egy vízgyűjtő, amiből az esztétikus darabok drágábbak is, de mindenképpen megéri. Csak a kert öntözésén tízezreket lehet megtakarítani, ha összegyűjtjük a tetőről leömlő vizet.

kép: household-tips.thefuntimesguide.com

De az esővíz sokkal több dologra használhat. Ideális esetben az olyan funkciók, mint a toalett öblítése már úgy kerül kiépítésre, hogy az is az esővizet használja, hiszen teljesen felesleges erre pazarolni az ivóvizet, nem utolsó sorbandrágais. De ezt megoldani utólag nem egyszerű. Pedig érdemes lehet, hiszen a megfelelően szűrt esővíz akár a mosógépben is hasznosulhat, ezáltal pedig – mivel ez a víz lágy - a szerkezet vízkő problémái is lényegesen lecsökkennek.

A felmosás, takarítás, autómosás, terasz öblítés, a kerti szerszámok, ülőgarnitúrák mosása, vagy éppen a medence töltése azonban gond nélkül megoldható esővízzel is. Ehhez csupán a kosztól kell megtisztítani, ami csak egy jó szűrő kérdése. Sőt, az AusztrálAdelaidvárosában végzett kísérlet szerint – melyre még 2009-ben került sor – az egészségre sem gyakorol különösebb hatást, ha szűrt esővizet fogyasztunk.

lead kép: keylifehomes.com

vízklímavissza a természethezesőmaradj otthonűember