Június 14. Péntek, Vazul

Neveljen citromfüvet a lakásban is, biztosan nem bánja meg!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Amikor arról van szó, hogy jó lenne virágokat nevelni a kertben, a balkonon vagy a lakásban, akkor a legjellemzőbb gond, hogy melyiket. Hiszen sokaknak nincs gyakorlata ezen a téren, így mindenképpen olyan növényt szeretnének választani, amit nagyon könnyen lehet nevelni. Persze emellett jó lenne, ha illatozna, valamint valamilyen gyakorlati haszna is lenne. Nos, ha mindezt egyszerre szeretnénk, akkor ültessünk citromfüvet.

Miért jó?

Hogy miért éppen a citromfű? Nagyon sokoldalú növény, amit valóban egyszerűen lehet nevelni. Most, amikor a négy fal közt vagyunk kénytelenek tölteni a napjainkat, akkor jó az olyan növény a háznál, mely tisztítja a levegőt. Az sem rossz, ha illatos, a citromfű esetében pedig ez az egész növényre igaz. Ezzel már meg is lenne agyakorlatihaszna, de itt nincsen vége a sornak.

kép: growveg.co.uk

A citromfű ugyanis gyógynövény, és salátákba is kiváló. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy csökkenti a stresszt. Az illata segít enyhíteni a fejfájást, még az egészenerősetis. Teája májvédő, sőt, segít leküzdeni az alvászavarokat is. És a slusszpoén: a citromfüvet érdemes az ablakok alá ültetni, vagy a hálószoba ablakába tenni, mivel a szúnyogokat is távol tartja.

Mi kell hozzá?

Akinek van kertje, és elültet egy tövet, utána nem győzi majd elajándékozni. A citromfű ugyanis szapora, gyorsan elterjed. Szaporítása történhet magról, de tőosztással is. Külön jó oldala, hogy cserépben is jól érzi magát, egyszerű virágföldben. Vízigénye közepes, de ne álljon alatta a víz, mert abba belepusztulhat.

Leveleket szüretelni egészen addig lehet róla, amíg csak a növényen vannak. A legalkalmasabb időpont a virágzás előtt van. A virágok aprók, a levelek és a szár találkozásánál jelennek meg, de még így is kedves látványt nyújtanak.

kép: a-hotel.com

A leveleket frissen is lehet használni salátákba, limonádéba, teának, vagy akár borban kiáztatva, de szárítva is tökéletesek. Ehhez sötét, száraz helyre kell rakni őket. A citromfű a citrommal ellentétben nem élénkít olyan nagy mértékben, vagyis a hálószobában is illatozhat, a nyugalmat így is megteremti, és az alvás is pihentetőbb lesz.

lead kép: Amelia Lawrence/Apartment Therapy