Június 13. Csütörtök, Anett

Megvan a baktérium, ami felfalja a poliuretánt

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagokkal kapcsolatos probléma tökéletes megoldása az lenne, ha képesek lennénk teljesen lemondani róluk. De még ha ezt meg is tudnánk tenni, és minden műanyagot lehetnehelyettesítenivalamilyen más, természetes anyaggal, akkor is ott lenne a gond, melyet a műanyagipar jelent. Ez ugyanis milliárdos üzlet, vagyis nem lehet csak úgy eltörölni.

Újrahasznosítás

Marad tehát a másik út, a műanyagok jelentős csökkentése, és a maradék 100%-osújrahasznosítása. Ez azonban nem olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Sajnos az újrahasznosítás a legtöbb esetben nem történhet túl sokáig. 4-6 ilyen folyamat során az anyag szerkezete annyira roncsolódik, hogy mindenképpen a kukában végzi.

kép: REUTERS/Willy Kurniawan

Az újrahasznosítás folyamata azonban nagyon nem egyszerű, és nem olcsó. A kémiai kötések bontása ugyanis nehéz, főleg az olyan bonyolult szerkezetű anyagok esetében, mint a poliuretán műanyagok.

Most azonban felcsillant a remény, hogy ezt a folyamatot hatékonyabbá, és lényegesen olcsóbbá lehetne tenni, amihez a segítség honnan máshonnan érkezhetne, mint a természetből.

Baktériumok

A kutatók egy olyan hulladéklerakó talajából vettek mintát, ahol zömébenpuliuretánszemét hevert. A talajban pedig egy eddig ismeretlen baktériumra bukkantak, aPseudomonassp. TDA1. Ez a mikróba azextremofilekközé tartozik a vizsgálatok alapján, vagyis azokhoz a mikroorganizmusokhoz, melyek képesek túlélni az egészen extrém körülményeket is.

kép: public.wmo.int

De ennél is jóval érdekesebb, hogy a létükhöz szükséges energiát abból nyerik, hogy a poliuretán műanyagok kémiai kötéseit bontják. Ez egy természetes folyamat, vagyis ahhoz, hogy nagy tételben legyenek képesek ezeket a műanyagokat “megenni”, nem kell más, csak sok-sok baktérium. Azonban, mielőtt munkára fognák a mikroorganizmusokat, még alapos vizsgálatnak vetik őket alá, hogy teljes egészében megérthessék működésüket, szükségleteiket és esetleges veszélyeiket.

A műanyagevő baktériumok nem az elsők a sorban, sokmikroorganizmust lehet sikeresen alkalmazni olyan anyagok eltüntetésében, melyek komoly környezetkárosító hatással rendelkeznek. A megoldás azonban nem ez. Bár ahhoz, hogy végül tiszta bolygónk lehessen, szükségünk van a baktériumok segítségére is, de az igazi megoldás az olaj, a műanyagok és más erősen szennyező anyagok kivonása a rendszerből, és helyettesítésük valamely más, a környezetre ártalmatlan alternatívával.

lead kép: bangkok.unesco.org