Május 22. Szerda, Júlia, Rita

Gyümölcsfát a balkonra! Miért is ne?

null

Ki ne szeretné, ha nem a boltban kéne beszereznie a finomabbnál finomabb gyümölcsöket, hanem az otthonában megteremnének? Ennek legtöbbször semmi akadálya, és még csak kert sem kell hozzá, hiszen egy balkon is megteszi, csak jó gyümölcsfát kell választani.

“Maradj otthon!”- napjainkban mindenki fülében ott cseng, így a legtöbben minimálisra szeretnék csökkenti a kimozdulások számát. Ez a boltba járásra is vonatkozik, így sokan, amit csak lehet, megpróbálnak az otthonukban termeszteni, legyen szó zöldségekről, fűszernövényekről, gyümölcsökről. Erről azoknak sem kell lemondaniuk, akik csupán balkonnal rendelkeznek, hiszen figyelembe véve az adottságokat, ott is sok hasznos növényt lehet nevelni, sőt, még gyümölcsfákat is, melyek nem csak vitamindús gyümölcsökkel ajándékoznak meg, de igen mutatósak is (igaz, az ízorgiára azért még várni kell egy keveset)! Ráadásul így a lakásban élőkhöz is közelebb kerül a természet, amire valamennyire ki lehet szakadni a négy fal bezártságából.


A kezdeti lépések és az ültetés


Első körben a balkon adottságait kell szemügyre venni: mennyi napfényt kap, mikor van árnyék, mennyire szeles, milyen méretű stb. A fát napos helyre tegye, és ültetéskor - ha nem eleve cserépben veszi- gondoskodjon a megfelelő méretű cserépről, melynek alja lyukacsos, így nem tud megállni benne a víz. Amennyiben szelesebb a balkon, kicsit nagyobb cserepet válasszon, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy nagyobb széllökések hatására feldől a fánk (bár a legjobb, ha szélvédett helyre tesszük). A föld legyen laza és tápanyagban gazdag (akár tehéntrágya granulátummal is dúsíthatja), és a tetejére tehet mulcsot, hogy hosszan nedves maradjon.

kép: borhykert.hu
Télen óvja a fát pl.: levelekkel, szénával, de tehet a cserépre geotextilt is, valamint húzza védett helyre, nehogy ráessen a hó. Ne feledje, az öntözésről ekkor is gondoskodni kell!

Mit válasszon?

Szerencsére ma már igen sok gyümölcsfa közül lehet választani. Léteznek eleve kisebb méretű gyümölcsfák (pl. Őszibarack, nektarin), de ha kicsi a rendelkezésre álló hely, kaphatóak oszlopos gyümölcsfák is (pl.: körte, alma, szilva). Ez utóbbiak nem szélesednek, csupán függőlegesen nőnek, így helytakarékosak, ráadásul igen bőséges termést hoznak.

kép: pinterest.fr
Metszeni csakis az elöregedett ágakat kell a törpenövésű fák esetén, az oszlopos fáknál pedig elég a tetejét megmetszeni, ha már túl magasra nőtt. Amire még fontos odafigyelni, hogy vannak olyan gyümölcsfák (a fiatalabbak), melyeknél az első pár évben a hozott gyümölcsöket le kell szedni, hogy az energia ne a gyümölcsökbe menjen, hanem a gyökérzet és a törzs megerősítésébe!

lead kép: megyeriszabolcskerteszete.hu