Június 16. Vasárnap, Jusztin

Az esővíz kincs a kertben, ne csússzon ki a kezünkből!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A kert növényeinek öntözése egy olyan folyamat, mely mélyen a zsebünkbe nyúl. Most pedig különösen, amikor a klímakatasztrófa miatt szélsőségessé váló időjárásnál az eső sokáig várat magára, súlyos aszályokat okozva, majd pedig akkora mennyiségben hullik le, hogy áradásokat okoz, olyan területeken is, ahol azelőtt ilyesmivel nem kellett számolni.

Víztakarékosság

Akinek kertje van – legyen akármilyen kicsi is – a karantén idején igyekszik legalább egy kevés saját zöldséget vagy gyümölcsöt nevelni. Ezek a növények azonban vízigényesek, és bár összeállíthatunk szárazságtűrő kertet, abban a megszokott finomságok nemigen teremnek majd meg.

kép: moneypit.com

A megoldás lehet amulcsolás, a csepegtető rendszer, a lépcsőzetes ültetés, vagy más praktikák is, de ezek mindegyike ugyan azt a vizet használja, amiért bizony fizetni kell. Ezzel együtt érdemes alkalmazni őket, csak éppen mellette a víz forrásra is ügyeljünk, és inkább használjuk az esővizet.

Gyűjtés

Egy átlag családi ház teteje meglepően nagyfelületet jelenthet. Az erre beérkező eső pedig hasznosítható, ha beszerzünk hozzá egy, a víz tárolására alkalmas edényt. Ez lehet egy régi olajoshordó, de lehet egy szépen megmunkált nagy cserépedény is. A kettő köztnyilvánóriási árkülönbségek vannak, de egy szebb kivitelű, műanyag tároló, mely befogad 2-300 liter vizet már 20 000 forint környékén beszerezhető.

kép: familyhandyman.com

Aki szeretne, ehhez még szerezhet egy merülő szivattyút, hogy a locsoláskor a víznyomással ne legyen baj, de a kivezető csapra közvetlenül iscsatlakoztathatóa slag. Sőt,csatlakoztathatóacsepegtetőis, vagyis igencsak erősen lehet vele spórolni a vízszámlán.

Előrelátóan

Ha pénzünk és időnk engedi – ez utóbbival szokott a kevesebb gond lenni - kialakíthatunk sokkal nagyobb tartályokat is. Ehhez ásni kell, nem is keveset, mivel ezek a nagy méretű tartályok jó esetben a föld alá kerülnek. Persze ez sem törvényszerű, de 1000 liter víz tárolása a kert felszínén már nem történhet úgy, hogy azt el tudnánk rejteni, vagy formás tárolóba tudnánk szuszakolni. A föld alatt azonban ennél nagyobb mennyiségben is tárolhatunk vizet, ez szinte csak a pénztárcánktól és a kert méretétől függ. A beruházás azonban megéri, főleg akkor, ha azt is megoldjuk, hogy ezzel történjen a wc-köblítése, melyhez kár édesvizet pazarolni.

lead kép: austingutterman.com