Június 16. Vasárnap, Jusztin

A megfelelő futónövénnyel a balkon is csodálatos lesz!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kert és balkon esetében lehetőségünk van arra is, hogy ne csak a lábunk alá tervezzünk növényeket, hanem a falakra is. Ehhez tulajdonképpen csak futtatóra lesz szükségünk, és a megfelelő növényekre. Ez utóbbi azonban nagyon fontos, mert ha rosszul választunk, akkor rengeteg problémás napot okozhatunk magunknak.

Miért?

Nem csak azért érdemes futó, kúszónövényekkel próbálkozni, mert nagyon szépek. Ezek a növények gyorsan nőnek, vagyis gyorsan adnak nekünk sikerélményt, ráadásul gazdagon virágoznak, ami külön jólesik a szívünknek.

kép: ofdesign.net

De itt nem áll meg a haszon felsorolása. Azzal, hogy a falakat is zöldbe burkoljuk, az épület szigetelését is nagyban javíthatjuk. Nyilván ez egy egész ház esetében a leginkább mérhető, de a lakás esetében is jót tesz a pénztárcának. A növények ugyanisnyáron a leveleikkel árnyékolják a falat, így az nem melegszik fel annyira, ami nem elhanyagolható szempont egy kis szellőzésűlakás esetében. Ez persze azt is jelenti, hogy a légkondit sem kell annyit járatni, amiért a Föld is hálás lesz. Ráadásul a méheknek, és sok más rovarnak, madárnak is otthont adhatnak a növények.

Mit és hova

Hogy melyik növénybe szeretünk bele, ez csak rajtunk múlik, ízléskérdése. Azonban néhány dolgot érdemes szem előtt tartani.

Az erőteljes, agresszív növekedésű fajokat csak abban az esetben válasszuk, ha metszéssel karban tudjuk őket tartani, vagy ha olyan felületen alkalmazzuk, ahol nem okoznak gondot. Ilyen például a lilaakác, mely csodaszép, de a tetőcserepeket is megbontja, ha a növekedésének útjában állnak. Azonban a korláton futtatva csodaszép látványt nyújt, és a belátást is tökéletesen meggátolja. Ugyan ez igaz a trombitafolyondár, vagy a vadszőlő esetében is.

kép: homestolove.com.au

Ha a falra futtatunk, érdemes valamilyen szerkezetre terelni a növényt, nem közvetlen a falra. A vadszőlő, vagy a borostyán képes ugyan közvetlenül a falon is terjedni, de félő, hogy a súlya lerántja a vakolatot, melynek helyrehozatala nem olcsó mulatság.

A futtatón pedig már olyan kecses szépségek is nevelhetőek akár kiültetve, akár nagyobb cserépben, mint az iszalag, a hajnalka, vagy akár a bab, mely nem csak szép, de még teremni is fog.

lead kép: wearefound.com