Június 14. Péntek, Vazul

A homokos talajú kert fenntartása drága mulatság lehet, ha nem figyelünk oda

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Kertünk kialakításánál figyelembe kell venni, milyen talajtípussal is van dolgunk, ugyanis nem mindegy, hogy agyag, mész, vályog, tőzeg, vagy homokos típusba tartozik. Persze szép kertet bármelyik esetén fenn lehet tartani, viszont ahhoz érdemes tudni, mikor mire kell odafigyelni, pláne, ha a környezettudatosság is fontos szempont. Sokak számára a homokos talaj okozza a legtöbb fejtörést, hiszen igen nehéz nedvesen tartani, ráadásul tápanyagban sem bővelkedik. Ez ne szegje kedvét, hiszen megoldás mindenre van!

Milyen a homokos talaj?

Úgy érzi, elöntözi szinte a fél fizetését, mégis száraz a talaj? Kisebb szélben is száll a levegőben a föld, egy-egy erősebb széllökés pedig növények alól is kifújja azt, így azok támasztékukat vesztik? Ha igen, nagy valószínűséggel homokos talajjal van dolga. Bár nem egyszerű, ám nem is lehetetlen feladat javítani a minőségén és csodaszép növényekkel díszíteni a kertjét, ráadásul úgy, hogy az gazdaságos is legyen és ne kelljen óriási mennyiségű vizet öntözésre szánnia. Sajnos a legtöbb kezdő kertész a kezdeti pár próbálkozás után feladja, mert csak azt látja, növényei elszáradnak, és szinte semmi sem marad meg. Viszont most, a karantén idején bőven van lehetősége kísérletezgetnie, hogyan tudná a lehető legtöbbet kihozni a kertjéből!

kép: mykitchengarden.info

Való igaz, a homokos talaj esetén a kertrendezés nem egyszerű, hiszen ez a talajtípus könnyen kiszárad, mert gyorsan átengedi a vizet, szerves anyagokban szegény, a tápanyagok hamar kimosódnak. Viszont jó oldala, hogy laza, levegős szerkezetű, és könnyű vele dolgozni, egyszerűen művelhető, sőt, vannak olyan növények, melyek kifejezetten szeretik ezt a talajtípust.

Hogy javíthat a talaj minőségén?

Az egyik megoldás az a réteges homokjavítás, amikor a kb. 80 centis mélységben szerves anyagokban bővelkedő és jó vízmegkötő képességű talajt terítünk (ez általában istállótrágya, agyag, tőzeg keveréke). Jó oldala, hogy így kiküszöbölhető a talaj gyors kiszáradása, ráadásul extra tápanyaghoz juttatja a földet, ám meglehetősen idő-és energiaigényes, és mélyen a pénztárcába kell hozzá nyúlni. Másik jó megoldás egy csöpögtetőrendszer kiépítése, melynek hála a talaj nedvesen tartható, ráadásul így lényegesen kevesebbet kell öntöznie.

Amennyiben kevésbé költséges megoldást szeretne, ültetésnél használjon szerves trágyát, komposztot, illetve mulcsot, nyesedéket.

kép: reemasgarden.com

Milyen növényeket válasszon?

Növények tekintetében válasszon olyanokat, melyek jól bírják a homokos talaj okozta viszontagságokat. Ilyen pl. a nyári orgona, ezüstfa, bordó levelű borbolya, homoktövis, kék gólyaorr, cickafark, pázsitviola, szívlevelű bőrlevél, illetve a bordó levelű japán juhar.

lead kép: blog.gardenloversclub.com