Június 14. Péntek, Vazul

Újabb pofon az újrahasznosítás mítoszának 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagokkal kapcsolatban egyre csak a problémák kerülnek elő. Kezdve azzal, hogy mekkora szennyezést jelentenek a Földnek, egészen addig, hogy azújrahasznosításukegyszerűen nem megoldott. Emellett az USA példáján keresztül egy újabb komoly gond is jelentkezik.

Hasznos vagy sem?

Érdekes kérdés, hogy a műanyag hasznos, avagy sem. Hiszen egy olyan anyagról van szó, mely milliárdos iparág létrejöttét tette lehetővé, emberek százezreinek biztosítva megélhetést, és mindannyiunk életét könnyebbé tette. Emellett azonban ez az anyag szinte elpusztíthatatlan, de legalábbis 1000 év, vagy még több kell ahhoz, hogy biológiailag is lebomoljon, ne csak fizikailagaprózódjon. Összevetve tehát a kérdés jogos, hiszen mostanra lényegesen több gondot okoz, mint amennyi haszna van.

kép: bccourier.com

Nem véletlen, hogyújrahasznosításbakezdett a világ, és most már egyre több helyen szelektíven gyűjtik a műanyagokat, hogy azok ne a szeméttelepen végezzék, és így ne tehessenek kárt a természetben. Azonban azzal is tisztában kell lenni, hogy az újrahasznosítás csupán néhány alkalommal lehetséges, mivel az eljárás során kémiailag sérül az anyag szerkezete. Ennek megfelelően egy idő után minden műanyag a szeméttelepen végzi...

Újrahasznosítás

Az hagyján, hogy csak adott alkalommal lehetújrahasznosítania műanyagok egy részét (hiszen sokat egyáltalán nem lehet), de az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint az ottani feldolgozóüzemek nem is képesek minden újrahasznosítható műanyagot feldolgozni. Az adatok alapján a hét kategóriába sorolt műanyagokból csupán kettőt fogad be a vizsgált 357 üzem zöme.

kép: digitalisan.hu

Ez azt jelenti, hogy hiába kerül újrahasznosítható jel az ételes dobozokra, az evőeszközökre, vagy éppen zacskókra, a valóságban miután a lakosság szelektíven összegyűjtötte ugyanúgy a szeméttelepen végzi, mintha nem tettek volna semmit. Vagyis a műanyagokújrahasznosításameg sem közelíti azt a szintet, ami elvárható lenne tőlük.

Hazánkban is egyre nagyobb gondot okoz az újrahasznosítás, hiszen a megtermelt hulladék mennyisége elképesztő. A folyamatnak tehát csupán egyetlenfékelehet, az esztelen anyagfelhasználás mérséklése. A műanyagok esetében a teljes kiváltás jelenthet valós megoldást, mely lehetséges a műanyagok elhagyásával, vagy a növényi alapú műanyagokra való áttéréssel, mivel ezek az újrahasznosítás során is tökéletesen stabil kémiai állapotban tarthatóak, azaz akárhány alkalommal újra lehet alkotni azanyagotegy használt műanyagból.

lead kép: kqed.org