Június 13. Csütörtök, Anett

Nagyot lép a Nestlé a bolygóért, és ez nem lesz olcsó

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A csomagolóanyagok egyre nagyobb gondot jelentenek a világ számára. Ennek oka, hogy azokat rendszerint csak egyetlen alkalommal használjuk, ráadásul nem is sokáig, a takarékosság érdekében ezek műanyagok, viszont bár anyagilag így jobban megéri a gyártás, a környezet számárakatasztrofáliskövetkezményekkel kell számolni.

Csomagolásmentesen

Ma már egyre nagyobb a népszerűsége az úgynevezett csomagolásmentes boltoknak. Itt nagyon sok élelmiszert mindenféle csomagolás nélkül lehet megvásárolni, kimérve. Ez lehet bab, tészta, tej, de akár sampon, vagy éppen mosószer is.

kép: euractiv.com

Sőt, egyre többen törekszenek arra, hogy olyan termékeket válasszanak, melyekhez nincsen szükség gyári csomagolásra. Ilyen például a nem előre csomagolt hús is. A hentesnél ugyanis kérhetjük, hogy a húst a hozott ételhordónkba tegyék, így már nincsen szükség az eldobható műanyagra. De ez igaz a gyógyszertárban készített krémek és olajok többségére is, hiszen ezek is kerülhetnek olyan üvegekbe, amiket beviszünk a szakembereknek.

Sok esetben azonban a csomagolás nem kiiktatható, legalábbis akkor nem, ha a kényelmi szempontokat nem akarjuk elveszíteni. Itt lép be a képbe a holland és francia kezdeményezésre létrejött Európai Műanyag Egyezmény.

.

A Nestlé is lép

Az egyezmény több olyan célt is meghatároz, melyek teljesítése hozzájárul ahhoz, hogy bolygónkat ne eméssze el a műanyaghulladék. A Nestlé cég ehhez a kezdeményezéshez már csatlakozott, és több lépést is tett, de most azt vállalta, hogy csomagolóanyagai 100%-ban újrahasznosíthatóak vagy újrafelhasználhatóaklesznek, illetve azt is, hogy jelentősen növeli az újrahasznosított anyagok arányát a csomagolásokban.

kép: theguardian.com

Ez nem kis lépés, mivel a cég élelmiszeripari csomagolásokat alkalmaz, ezeknek pedig meg kell felelni az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Ez azt jelenti, hogy nem tartalmazhatnak emberre káros anyagokat, ami egy újrahasznosított műanyag esetében nem kis kihívás. Ehhez az kell, hogy a folyamatokat fejlesszék, tökéletesítsék, ennek érdekében pedig a cégóriás 1,5 milliárd frankot meghaladó összeget fektet be a fejlesztésbe (ez forintra átszámolva több, mint 476 milliárd).

A lépés hatalmas, de szükséges is, hiszen a Nestlé is szerepel azon a listán, melyen a 10 legnagyobb műanyagszennyező cég van felsorolva. Ez pedig kifejezetten rosszat tesz az üzletnek, vagyis a lépés mögött szerencsére üzleti érdek húzódik, így az sokkal nagyobb eséllyel teljesül majd.

lead kép: plasticsinpackaging.com