Május 26. Vasárnap, Evelin

Megvan az eltűnt tengeri hulladék

null

Nagy erőkkel keresi a tudományos világ azt a hulladékmennyiséget, amely a tengerekbe és óceánokba kerül. Hogy miért kell azt keresgélni? Mert ami a víz felszínén úszik, mennyiségileg nem fedi le azt a hulladékhegyet, mely naponta a vizekbe kerül.

Egy egész sziget, és ez is kevés

Rég tudják a kutatók, hogy a hulladékmennyiség, melyatengerekbe jut, nagyrészt nem látható. Ennek nem az az oka, hogy elsüllyed, vagy hogy az állatok megeszik. A tengerben, annak fenekén, vagy az állatok gyomrában lévő hulladékmennyiség elenyésző, ahhoz képest, ami a vízbe kerül. De mi a helyzet a szemétszigettel? Hiszen jelenleg kétszer akkora, mint Texas, vagyis elképesztő mennyiségről beszélünk.

kép: loopnewsbarbados.com

A víz felszínén lebegő hulladékok mennyisége egészen elkeserítő módon a tengerekbe jutó műanyagoknak csupán egyetlen egy százalékát teszi ki. Irdatlan mennyiségről van tehát szó, amit azonban nem találnak a kutatók. De hol lehet a szemét?Nézz körül...

Nézz körül...

Egy friss kutatás megtalálta a választ arra, hova is tűnt ez a döbbenetes mennyiségű szemét. A keresgélést pedig nem a vízben, hanem a parton kezdték. A felmérésekszerinta közvetlen a vízparton lévő, a tengerből kimosódó hulladék mennyisége is tetemes, de a kicsit messzebb lévő, vegetációban fennakadó mennyiség adja a tengerbe jutó hulladékok 90%-át.

Vagyis a víz kilöki magából a szennyet, amely így a partokon gyűlik össze, mérgezve az ottani állat és növényvilágot. Ez azonban akár jó hírnek is tekinthető, sőt, tekintsük annak!

kép: JENNIFER LAVERS/AAP

Hogy mi a jó ebben? Az, hogy így nem kell különböző projektekre várni, melyek megtisztítják a tengerek elérhetetlen messzi részeit, hanem mi magunk is nekiállhatunk a nagytakarításnak. Ezekből a régiókból ugyanis kézzel is össze lehet gyűjteni a szemetet, legyen szótengerpartról, vagyakára folyók környezetéről. Ráadásul ez azt is jelenti, hogy a kihelyezett kukákkal, és ivóvíz kutakkal jelentősen csökkenthető is a hulladék mennyisége, mely a tengerekbe jut. A tanulmány rámutat arra, hogy ha tenni akarunk a tisztább bolygóért, akkor más dolgunk nincs, mint zsákot ragadni, és elkezdeni szemetet szedni!

lead kép: Jason Isley - Scubazoo/Science Faction/Corbis