Április 20. Szombat, Tivadar

Megszületett a tökéletesített, ablakként funkcionáló napelem

Zöld zóna
2020. március 28. 15:00
null

A napelemek minél szélesebb körű felhasználásának egyik módja, hogy olyan felületeken is alkalmazzuk őket, ahol eddig nem. Ezért is jelentek meg a házak falán, vagy éppen az erkélyek korlátjain. De itt nem állhatunk meg, hiszen például egy üvegtorony egyikkel sem rendelkezik.

Irodaházak és energia

A futurisztikus metropoliszokhoz hozzátartoznak a csupa üveg toronyházak is. Ezek nagyon mutatósak, csak éppen egyáltalán nem lehet rájuk napelemeket tenni – ami rossz hír, hiszen az energiafelhasználásuk az átlagnál nagyobb. Ennek oka nem csak az, hogy hatalmas épületekről van szó, hanem az is, hogy az üvegen keresztül a napfény felmelegíti a belső tereket. Ez még akkor is gond, ha hőszigetelő üvegről van szó, vagyis alégkondicionáláselengedhetetlen kelléke az ilyen épületeknek.

kép: energis.com.au

Az ablakok egyébként isproblémásak. Egyrészt nem lehet energiatermelésre fogni őket, másrészt a legtöbb energia – a meleg vagy éppen a hideg – is itt szökik meg a házakból. De most ez változhat.

Üvegnapelem

Mi lenne, ha az ablaküveg önmaga lenne a napelem? Az ötlet nem új, de gondok vannak vele. Hiába sikerült úgy megalkotni az első ablak napelemeket, hogy azok teljesen áttetszőekvoltak, az energiatermelésnél elnyelt fénymiattvöröses -barnásszínbe vonták a belső tereket, ez pedig hatalmas hátrány.

kép: arch2o.com

RichardLunt, aMichigani Egyetem kutatója nemrégiben létrehozott egy olyan ablak napelemet, mely a fény infravörös és UV sugarait hasznosítja. Vagyis a beeső fény nem színezi el a szobát, az ablak teljesen úgy működik, mint egyszerűelődei. Közben ugyan energiát termel - és még leégni sem fogunk előtte -, bár egyelőre nem túl sokat. Jelenleg 0.5%-os energiatermelésre alkalmas, mely egy családi ház esetében elenyésző, egy üvegtoronynál azonban már tetemes mennyiség. A szakemberek azonban a fejlesztésekkel a 4% körüli értékeket is elérhetik, ez pedig már jelentős javulás.

Sőt, a kutatók az organikus napelemek és aperovszkitosnapelemek összedolgozásával olyan teljesen áttetsző paneleket kívánnak létrehozni, melyek teljesítménye eléri a 20%-ot. Ez pedig már lehetővé tenné, hogy az üvegpaloták tökéletesen önellátóak lehessenek.

lead kép: jooinn.com

klímaablakháznapelememberenergia