Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Hullámerőművel felszerelt galéria épülhet Szocsiban

Zöld zóna
2020. március 09. 08:00
null

Szocsiban, Oroszország Fekete-tenger melletti városában egy tervező igen érdekes művészeti galériát álmodott meg. Az épület amellett, hogy rendkívül impozáns, képes teljesen ellátni önmagát energiával, sőt még jelentős túltermelést is létrehoz.

Építészet és hatékonyság

Egy új művészeti galéria nyilván nem egy egyszerű kockaépület lesz. De ez ebben az esetben nem kizárólag a művészi szabadságnak köszönhető, hanem annak is, hogy az épületnek meg kell felelnie néhány értéknek ahhoz, hogy beteljesíthesse feladatát.

kép: inhabitat.com

A közvetlenül a tengerpartra tervezett - igazából részben a vízbe merülő - galéria ugyanis önellátó lesz energia szempontjából, amit pedig a hullámverésből fog kinyerni. A tervezőMargotKrasojevicaz önellátást annyira komolyan vette, hogy az épület végül nem csak magát, hanem a környezetében mintegy 200 másik épületet (boltokat és lakásokat) lesz képes ellátni tiszta energiával.

Miből?

A galéria 45°-os szögben megdőlt épülete nem csak azért ilyen, mert így nagyon látványos, hanem azért is, mert így képes a legoptimálisabban kihasználni a hullámok erejét. A vízturbinás rendszer 300 kW teljesítményre képes, ami az ügyes tervezés eredménye, illetve a megfelelő elhelyezésnek köszönhető.

kép: inhabitat.com

Természetesen emellett a tervezésnél szempont volt az is, hogy a táj jellegébe illeszkedjen a galéria, ami a képet elnézve remekül sikerült. Kívülről széles sétányokon lehet megközelíteni az épületet, ami olyan, mintha csak az egyik sétány kanyarulatának kiszélesedése lenne. A belső elrendezésnél is folyamatosak az ívek és a kanyarok, amivel egyrészt a hullámok természetét igyekszik visszaadni a tervező, másrészt pedig a turbinarendszer ügyes elrejtésében is nagy szolgálatot tesznek.

A galéria, megépülése esetén, megmutatja, hogy melyik az az irány, amit mostantól minden közintézménynek képviselnie kell. A köz szolgálata ugyanis innentől már nem merül ki abban, hogy helyet biztosít a kultúra számára egy épület, hanem más oldalakról is hasznosnak kell lennie, és így kell a közösség mindennapjait funkcionálisan is kiszolgálnia.

lead kép: inhabitat.com

tengerklímahullámemberenergiaépület