Június 24. Hétfő, Iván

Eregessünk környezetbarát lufit? 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A lufik kiemelt helyen szerepelnek a műanyaghulladékok terén. Ennek oka, hogy nagyon sokszor találkozhatunk azzal a gyakorlattal, hogy egy rendezvény keretében a lufikat szélnek eresztik, ezzel garantálva, hogy a természetikörnyezetbentűnjenek fel ismét, hulladékként.

Komoly károk

A lufik meglepően nagy károkat képesek okozni az élővilágban, különös tekintettel a madarakra. Mivel a lufi darabjai nagyon sok helyen megtalálhatóak, azt a madarak könnyen elfogyasztják, és fulladást, illetve bélproblémákat okozva a műanyag az életükbe kerül.

kép: LINDSEY PARNABY GETTY IMAGES

Éppen ezért ma már sok helyen lehet kapni úgynevezett környezetbarát lufikat, melyek természetes anyagból készülnek, és lebomlanak. Ez sok esetben latex anyagot jelent, és egyes termékeknél még az is fel van tüntetve, hogy a lufi lebomlási ideje azonos a tölgyfa levelének lebomlásiidejével.

Lebomló műanyag

Mielőtt valaki elszaladna lebomló lufiért, sajnos el kell keseríteni. Mint a legtöbb biológiailag lebomló műanyag, a környezetbarát lufi is csak akkor bomlik gyorsan, ha a körülmények megfelelőek. Ez pedig praktikusan az ipari komposztálást jelenti, melyre sem itthon, sem a bolygó számos országában nincsen lehetőség, vagy csak nagyon korlátozottan. Ez valójában azt jelenti, hogy az ilyen műanyagok lebomlási ideje lényegesen hosszabb, mint azt elsőre gondolnánk.

kép: umgasmagazine.com

Ennek ellenére lebomlanak, ami sokak szemében azt jelenti, hogy el lehet dobni azokat. De ez nem igaz, ahogyan egyetlen hulladékot sem szabadna eldobni, még akkor sem, ha tudjuk, hogy szerves anyag, és lebomlik. A természetes műanyagok lebomlási ideje egy dolog, mindenesetre tény, hogy el fognak tűnni a környezetből. DE! Addig, míg nem bomlik el egy almacsutka, vagy banánhéj, semmi problémát nem fog okozni annak az állatnak, ami esetleg belekóstol. Viszont ez nem igaz a műanyagok esetében, még a biológiailag lebomlóknál sem. Vagyis addig, míg el nem tűnik a környezetből, számtalan állat életére jelent veszélyt! És sajnos a világ műanyag kezelési gyakorlatát ismerve ne legyenek illúzióink: a szelektíven gyűjtött műanyag egy jó része is a természetben végzi. A műanyagproblémára a megoldás tehát nem a bioverzióban rejlik, és nem a komposztálható műanyagoké a jövő, hanem a műanyagok kiváltása jelent megoldást olyan anyagokkal, melyek valóban, akárhányszor újrahasznosíthatóak, és a környezetre sem jelentenek nagy terhelést.

lead kép: Pixar