Június 13. Csütörtök, Anett

Egyre több a szájmaszk a tengerpartokon

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A koronavírus rengeteg ponton keseríti meg az életünket, kezdve a járványügyi intézkedésekkel és a fertőzés veszélyességével, a környezetvédelmi erőfeszítésekre gyakorolt hatáson keresztül egészen a hulladékokig. Mert bizony ez a világjárvány jelentősen megnöveli a környezetbe jutó műanyagok számát.

Műanyag?

Mi köze a műanyagoknak a koronavírushoz? Hiszen a szemétszállítás töretlenül halad. Nos, ez igaz, ám a munkahelyi leállás azújrahasznosítástis érinti, mely már eddig sem volt valami rózsás helyzetben. És hogy hogy jönnek ide a műanyagok? Egyszerű: a szájmaszkok, melyekből mára általános hiány lépett fel a világon bizony polipropilénből készülnek, melynek biológiai lebomlása bizony kifejezetten rossz.

kép: Reuters

A maszkokat egyszer lehet használni, azután ki kell dobni őket. Vagyis olyan, mintha egyszer használatos zacskókat dobálnánk el. És sajnos lesújtó tendencia, de Európában még mindig sokan nem értik, miért is kellene otthon maradniuk, nem pedig járkálni keresztül kasul a városokban. Igaz, sokan viselnek már maszkot, de ezzel csak annyit érnek el, hogy lényegesen több lesz a hulladék. Jelenleg ott tartunk, hogy Hongkong tengerpartjának egy 100 méteres szakaszán 70 eldobott maszkot gyűjtenek össze, mely nem csak szomorú, de veszélyes is.Nem használ

Nem használ

A hulladék, pontosabban a szájmaszkok ilyen mértékű szennyezése nem csak azért rossz, mert komoly veszélyt jelent az élővilágra, hanem azért is mert értelmetlen. Az USA fősebésze,JeromeAdams is felhívta arra a figyelmet, amireelőtteszámtalan másik orvos is, hogy a koronavírus ellen a szájmaszk nem használ. Akkor kell és érdemes használni, mikor valaki beteg, de a fertőzéstől megóvni nem tud.

kép: southfloridareporter.com

Sajnos a másik védőeszköz, a gumikesztyű, melyszintlénigen rossz lebomlási idővel rendelkezik szinte ugyan akkora mennyiségben lesz nemsokára jelen a környezetben. Ezutóbbinaklegalább értelme van, de nagyon figyelni kell arra, hogy szelektíven gyűjtsük, illetve, hogy azújrahasznosításavalóban megtörténjen. A koronavírus így is borzalmas károkat okoz a világnak, lehetőleg ne tetézzük azzal is, hogy értelmetlen hulladékhegyeket termelünk mellette.

lead kép: JONATHAN KLEIN AFP GETTY IMAGES.