Április 27. Szombat, Zita

Az építőipar az élő házak felé halad

Zöld zóna
2020. március 14. 15:00
null

Az emberiséggel egyidős vágyunk, hogy legyen egy zug, ahol meghúzhatjuk magunkat. Persze a lehetőségek fejlődésével az igényeink is fejlődtek, nem is kis mértékben. Ma már ott tartunk, hogy a víz után a második legtöbbet használt anyag a Földön.

Cement

Ahhoz, hogy betont készíthessünk,cementrevan szükség, amit le is kell gyártani. Önmagában pedig ez az egyetlen tevékenység a globális károsanyag kibocsátás 6%-ért felel, ami hatalmas szám. És házak épülnek, folyamatosan, és ezen az sem segít, hogy sok anyagot ma már alternatív lehetőségekkel helyettesítünk, vagyújrahasznosítunk, hiszen a ház alapja akkor is beton, ahogyan sok kötés is.

kép: pipaprize.com

Szerencsére azonban egyre népszerűbbek az élő anyagok, mint a fa vagy éppen a szalma a házak építésénél, lényegesenkörnyezetbarátabbmegoldásnak számítanak, és szalmabála épület is lehet emeletes, fából pedig akár toronyházakat is lehet készíteni. A University of Colorado kutatói azonban egy lépéssel tovább mennének az élő anyag használatában.

Élő tégla

Az élő anyag kifejezéssel van egy kis baj. A felhasznált fa vagy éppen a szalma ugyanis már nem él. A kutatók azonban egy olyan téglát alkottak, mely homok,hidrogél és baktériumok keverékéből épül fel. A tégla a váz a baktériumok szaporodásához, melyek nem csak simán ott vannak, hanem a megfelelő törzseket használva képesek a levegőt tisztítani, vagy csak fotoszintézissel oxigént termelni, és szén-dioxidot megkötni (vagyis a téglák valóban zöldek).

kép: amazon.in

De itt nem áll meg a dolog. Mivel élő anyagról van szó, az képesreprodukálódniis. Ha a téglát félbe törjük, és minimális anyagot adunk a felekhez (homokot és ahidrogélt), a baktériumok újraépítik a téglát, vagyis tulajdonképpen osztódva szaporítják azt – kistúlzással.

A felfedezés lényege nem az, hogy mostantól zöld téglás házakban éldegélhetünk, hiszen még csak laborkörülmények közt létezik a találmány, sokkal inkább az, hogy új lehetőségeket nyit az anyaghasználat terén. Példának okáért, egy tégla, mely szaporodik olyan területeken is lehetővé teszi a könnyű építkezést, melyeken eddig ez nagyon nehéz, vagy lehetetlen volt, például a sivatagban, vagy éppen a Marson.

lead kép: wallpapers.io

klímaoxigénbaktériumtéglaemberzöld