Június 24. Hétfő, Iván

A Volvo leszokik a kamionokról

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az autógyártás az egyike azoknak a húzóágazatoknak, melyek képesek fellendíteni a gazdaságot - legalábbis ezt mutatja a tapasztalat. Sajnos azonban éppen ez az iparág az, mely hatalmas mennyiségben képes káros anyagokat pumpálni a levegőbe, jelentős rombolást okozva ezzel a környezetben, és megtolva a klímakatasztrófa szekerét is. Szerencsére azonban vannak biztató lépések.

Elektromosság

Mára egyre több az elektromos autó a piacon. Nem csak elvétve, egy-egy modell kap ilyen hajtást, hanem a gyártók szisztematikusan kezdenek átállnia elektromos autókra. A Volkswagen, a Volvo, és még néhány másik gyár már azt is vállalta, hogy kizárólag elektromos autókat fog forgalmazni rövid időn belül. De még az olyan olcsó márkák is, mint a Dacia jelentkeznek az elektromos változatokkal, ami kifejezetten biztató.

kép: yusen-logistics.com

Az autógyártás azonban a folyamatottekintve is jelentős mennyiségű károsanyag kibocsátással működik. A logisztika, az autók és alkatrészek szállítása, telephelyek közti mozgatása a kamionok feladata, melyek azonban egyelőre nem elektromos járművek, vagyis a folyamat még sok helyen szorul javításra.

Lép a Volvo

A Volvo ezt tudja, és a környezetvédelmi lépéseinek egyike az, hogy ezt a kibocsátást csökkentse. Igyekeznie is kell, hiszen vállalta, hogy 2025-ig 40%-kal csökkenti az egyes autókra eső károsanyag kibocsátást, illetve 2040-re a vállalat szeretne klímasemlegesség válni. Ezt elérni nem egyszerű - főleg, mivel az elektromos autók klímasemlegességéhez át kell térni a megújuló energiaforrásokra is – de nem is lehetetlen, bár ez nem teljes egészében a vállalaton múlik. Az azonban tény, hogy a Volvo esetében a klímasemlegesség működhet.

kép: open4business.com.ua

Ennek érdekében a cég átszervezi a szállításokat is. Ehhez mostantól nem kamionokat használnak, hanem fokozatosan áttérnek a vonatközlekedésre. Ez gyorsaságban nem marad el a kamionoktól, bár némileg körültekintőbb logisztikát igényel, hiszen egyszerre sokkal nagyobb mennyiségek érkeznek be egy-egy területre az alkatrészekből vagy autókból. Azonban a vonatok segítségével a károsanyag kibocsátás jelentősen, 75%-kal csökkenthető, így a lépés mindenképpen megéri!

lead kép: youtube.com