Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

A koronavírus visszahozza az egyszer használatos műanyagokat is

null

A világ megfeszített küzdelmet folytat az egyszer használatos műanyagok ellen. Sok helyen már sikerült betiltani ezeket a kifejezetten káros anyagokat, sokon még most történnek meg ezek a lépések. És nem csak a zacskók, hanem az egyszer használatos evőeszközök, vagy a polisztirol dobozok tiltása is folyamatban van. Ennek ad most egy pofont a koronavírus.

Félelem

Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ezért aki csak teheti maszkot visel, és persze kesztyűt. Ez utóbbira azért van szükség, mert a kórokozó az élettelen felületen is órákig képes lehet életben maradni. Azon túl, hogy már az egyszer használatos maszkok és kesztyűk is komoly környezeti terhelést jelentenek, sajnos az emberek féleleme egy másik műanyagnak is újra utat enged.

kép: Reuters / Yves Herman

Igen, ez az egyszerhasználatos zacskók,és a polisztirol ételtárolók malmára hajtja a vizet. Mivel az élettelen felületeken is életben marad a vírus, így az emberek igyekeznek mindent a lehető legrövidebb ideig használni, majd kidobni, ezzel csökkentve a fertőzésveszélyt.

Használ?

Alapvetően nem igazán, hiszen a termékeken magukon is jelen lehet a kórokozó, nem csak a zacskón. De még ennél is fontosabb, hogy a textil zacskókat ki lehet mosni, sőt, rendszeresen ki is kellene. A mosással a vírus is biztosan elpusztul, ezért ahogyan a ruhákat is rögtön mosógépbe tesszük hazaérkezés után, a zacskókkal is tegyük ezt.

kép: greenegovernment.com

Nem lehet elég óvatos az ember, de fontos lenne azt is szem előtt tartani, hogy az olyan romboló anyagokhoz, mint a semmire sem jó vékony műanyag zacskók ne térjünk vissza.

Sok helyen azonban most éppen ez zajlik, bár a vezetők kiemelik, hogy ez csupán időleges. Az USA egyes államaiban az egyszer használatos műanyagok kivezetését tolták el, míg egyes városokban éppen a vezetés tiltotta meg a saját zacskókhasználatát a járványveszély csökkentésének érdekében. Ha a vezetés valóban tesz érte, hogy időszakos rendelkezésről legyen szó, még akkor is jóval hosszabb ideig kell számolni ezeknek a műanyagoknak a jelenlétével, mint kellene.

A járvány elleni védekezés akkor a legtökéletesebb, ha egyszerűen nem megyünk el otthonról. Ha pedig mindenképpen el kell hagyni a lakást, amikor hazaérünk lehetőleg mindent mossunk ki és fertőtlenítsünk le, amit tudunk, beleértve a zacskókat is!

lead kép: legacy.4ocean.com