Május 29. Szerda, Magdolna

Műtalaj segítségével hozzák vissza az életet a rézbányába!

null

A műbőr igen elterjed, a műszőrme sem újdonság, de a divat csak az egyik ágazat, melyben a “mű” ilyen formában megjelenik. A mezőgazdaság sem marad le, hiszen itt a műtalaj kifejezést kell megtanulnunk, melyben azonban a “mű” szerencsére messze nem azt jelenti, mint például a műszőrme esetében

Műanyag és a talaj

A műtalaj esetében nem arról van szó, hogy műanyagokkal van vegyítve az elegy, hanem arról, hogy mesterségesen hozzák létre, valamint műtrágyával javítják atápanyag ellátottságát. Ezt annyira nem szeretjük, hiszen tudjuk, a műtrágya számos komoly probléma forrása, azonban nemigen van más lehetőség a tápanyagok tartós bejuttatására ekkora tételben. A műtalaj azonban nem önmagában van jelen. Legalábbis ideális esetben.

kép: euronews.com

Abban az esetben, ha azt komposzttal keverik, akkor már az arányok is jóval kedvezőbbek, a műtrágya sem jelent akkora gondot, és ha még a felhasználás helyét is jól választják meg, akkor bizony kiváló dolgok születhetnek belőle.

Életet visz

Erre kitűnő példa Spanyolország és Portugália határ menti régiójában egy rézbánya. Ezek a bányák a kitermelés leállítása után sem zöldülnek vissza, mint mondjuk egy mészkő kinyerő helyszín. Ennek oka, hogy a réz kénes érc, és ha a kén vízzel érintkezik, savas folyadék keletkezik, mely megöli a növényzetet. Ez az oka, hogy a bányában még a fű sem nő.

Addig legalábbis, míg be nem fedik a felszínt a komposzt és a műtalaj keverékével, megfelelő vastagságban. Utána ugyanis a növényzet burjánzani kezd, füvek, fák, bokrok jelennek meg, az élet visszatér a rézbánya területére is.

kép: euronews.com

A komposzt ráadásul szén-dioxid megkötés szempontjából is okos ötlet, hiszen mind a zöldhulladék, mind az élelmiszermaradékok egy része komposztálható, majd kiváló tápanyagforrás formájában a növényzet növekedése elősegíthető vele. És hát a növényzet szintén szén-dioxidot köt meg, vagyis mindenki jól jár a dologgal. Persze befektetést igényel a folyamat, cserébe azonban a kénsavas víz nem szivárog sehova, a bánya látványa nem rontja az összképet, és egy szép, zöld területtel lesz gazdagabb egy vagy több település.

Persze adologbanüzlet is van, hiszen a bánya zöldítésében olyan vállalatok vesznek részt, melyek a műtalajt és a komposztot gyártják, vagyis tulajdonképpen ez egy reklám, annak azonban nagyon hatásos!

lead kép: euronews.com