Május 23. Csütörtök, Dezső

Megszületett a napelem, mely megosztja a fényt a növényekkel

null

A napelemek felhasználása az ipari termelésben egyre nagyobb méreteket ölt. Azonban vannak olyan területek is, ahol alkalmazásuk nem igazán előnyös, bár mindenképpen igény lenne rá. Ez pedig a mezőgazdasági termelés, pontosabban az üvegházakban való növénytermesztés területe.

Pedig kéne

Hogy miért problémás ez a terület? Egyszerűen azért, mert az üvegházakra szerelt napelemek elveszik a fényt a növényektől. És mivel a növények jelentik a profitot, nyilván előnyt élveznek a napelemekkel szemben.

kép: gallerykitchendesign.co.uk

Pedig szükség lenne rájuk, hiszen egy üvegház fenntartása - már ha a folyamatos termelés a cél - nem éppen alacsony energiaigényű feladat. Télen fűteni, nyáron hűteni kell az üvegházakat, ami hatalmas mennyiségű energiát emészt fel. Ez persze meglátszik az itttermeltnövények árán is, vagyis mindenki számára ideális megoldást kellene találni a helyzetre, hiszen az üvegházas termelés nem elhanyagolható mennyiségű friss élelmiszerért felel a világon.

Átlátszó?

Az átlátszó napelemek megoldást jelenthetnek a gondra, de nem az egészre. Ezek hatásfoka ugyanis alacsony, ráadásul nagyon drága az előállításuk is. Az ÉszakKarolinaiÁllami Egyetem kutatói azonban előálltak valami egészen újjal. A szerves napelem nem egészen áttetsző, cserébe viszont hatékonysága már most is 14-16%, vagyis közel van a normál napelemekéhez. Ezek a panelek nemfullerénanyagokat tartalmaznak, melyek lehetővé teszik a tudósok számára azt, hogy a fény azon hullámhosszait, melyeket a növények a fotoszintézis során hasznosítanak átengedjék, míg a többit áramtermelésre fogják. Vagyis ezek a napelemek nem rontják a növények fényelérését, így pedig a terméshozamot sem.

kép: symmetryco.com

Azonban van még, ami mellettük szól. A panelek ugyanis visszaverik az infravörös tartományba eső fényt, vagyis szigetelik is az üvegházakat. Télen elősegítik a fűtést, nyáron pedig a hűtést, így csökkentik az energiaigényét is. A termelési hatékonyság és a szigetelő tulajdonságok együtt pedig lehetővé teszik, hogy az üvegházakteljesenönellátóak legyenek meleg, és enyhén nedves éghajlaton. Innen pedig már csupán fejlesztés kérdése, hogy a technológia alkalmazható legyen a hideg éghajlatokon is, ami hatalmas segítséget jelenthet az élelmiszertermelésnek az egész bolygón.

lead kép: gallerykitchendesign.co.uk