Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Kilószám ömölhet a napelem és akkumulátorpiacra az eddigi igen ritka és drága anyag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Agrafénkorunk egyik leginkább vizsgált anyaga, ami nem is csoda. Egyrészt igen érdekes tulajdonságokkal rendelkezik, másrészt mind a napelemek, mind pedig az akkumulátortechnológia területén áttörést lehetne vele elérni, ha nem lenne elképesztően drága előállítani. Most azonban fordul a kocka.

Grafén?

Agraféna szénatomok egy atom vastag, méhsejtrácsba rendeződött változata. Azért övezi ekkora érdeklődés, mert mind fizikai, mind elektromos jellemzői igen érdekesek. Agrafénugyanis már szobahőmérsékleten is képes arra, hogy veszteségmentes vezető váljon belőle, vagyis az elektromosság továbbításában verhetetlen tulajdonságokkal bír.

kép: phys.org

Kínai tudósok agrafénta napelemekkel kombinálva képesek voltak elérni, hogy a panelek éjjel és esőben is termeljenek energiát, mely hatalmas lehetőségeket rejt magában. A gond igazából az anyag előállítása, mely körülményes és igen drága.

Ipari lehetőségek

Agraféntmechanikai hántolással, kémiai hántolással és egy sor más eljárással is elő lehet állítani. Még csak nem is olyan bonyolult maga a művelet, ám gyorsnak nemigen lehet nevezni. Egy nap alatt mindössze néhány grammot lehet így létrehozni, ami sajnos nevetségesen kevés ahhoz, hogy komoly tényező válhasson agrafénbólazakkumulátorokbanilletve a napelemekben. Jelenleg az anyag kereskedelmi ára 67 000 és 200 000 USD/tonna között mozog (durván 21 és 62 millió forint közt). Az összeg nagyrészt azoknak a reagens anyagoknak az ára, illetve tisztítási költsége, melyeken agrafénizolálható.

kép: gettyimages.com

A texasi Rice Egyetem kutatóinak azonban egy egészen elképesztő áttörést sikerült elérniük. Agraféntsikerül izolálni egy eljárás segítségével egyszerű, válogatatlan és tisztítatlan szemétből. Ráadásul nem is napi egy - két grammot, hanem kilogrammnyi mennyiséget. Az eljárás lényege, hogy a hulladék anyagok széntartalma kerül kihasználásra, vagyis az eljárás nem csak olcsó és egyszerű, hanem nagy mennyiségben juttatjagrafénheza szakembereket. Ez pedig jelentősen megreformálja majd a napelemek és az akkumulátorok piacát is, hiszen a mostanáig csepegtetett szuper képességű anyagból hirtelen annyi áll majd rendelkezésre, amennyi csak kell.

lead kép: grapheneleaderscanada.com