Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Iható vizet lehet kinyerni a világon bárhol ennek a találmánynak a segítségével

Zöld zóna
2020. február 03. 08:00
null

A klímakatasztrófa egyik velejárója az is, hogy a víz olyan hatalmas értéket kezd el képviselni, mint előtte soha, pontosabban az iható, tiszta víz, melyből egyre csak kevesebb van a világon.

Vizet!

Groteszk humora van a természetnek. A világban egyre több helyen okoz komoly gondokat a vízhiány, a városok - a vadállományról már nem is beszélve - egyszerűen kifogynak a vízből. Történik mindez úgy, hogy az olvadó gleccserekből és jégtáblákból milliárd literek ömlenek az óceánokba, és ez mind édesvíz.

kép: zeromasswater.com

Az emberiség azonban nem képes idejében lépni, a gazdasági modellek fenntartása és a profit sajnos mindent átír. Ezen kár is keseregni, ma már tudjuk, hogy számolni kell vele, nem kiabálni miatta. Vagyis a megoldás amellett, hogy erősen igyekszünk visszafogni a klímakatasztrófa kibontakozását és vigyázunk a vízre, olyan lehetőségek feltárása, amivel vízhez juthatunk.

Mindentől függetlenül

Természetesen fennálló lehetőség a tengervízsótlanítása, amire egyre több innováció van, így ebbe az irányba is könnyebben lehet mozdulni. De sok helyen a tenger nagyon messze van, vagyis a víz szállítást is meg kellene oldani, ami további kiadásokat generál, vagyis a történet már nem éri meg, így senki nem fogja vállalni a kivitelezést.

kép: zeromasswater.com

A CES-en, vagyis a Las Vegas-i technológiaishownvégre bemutatkozott aZero Mass Water egy újdonsága. A szerkezet napelemek segítségével képes tiszta ivóvizet előállítani a levegő páratartalmából, méghozzá korlátlan mennyiségben (vagyis amíg a páratartalom kitart). A szerkezet hatalmas előnye, hogy nem kell hozzá semmilyen hálózathoz kapcsolódni, vagyis, ha van napelem, mely az energiát biztosítja, akkor a folyamat elvégezhető.

Ez hatalmas előrelépés, és reményt jelent minden olyan területnek, ahol a vízhiány már jelentkezik. Sőt, olyan helyekre is lehet ivóvizet juttatni, ahol eddig ez nem volt megoldható. A CES-en már előrendelést is felvesznek ahidropanelre, aminek ára nagyjából 750 000 forint. Ez ugyan olcsónak éppen nem mondható, de a technológia fejlődésével, illetve a tömeggyártás lehetőségével az árakat islejjebb lehet nyomni.

lead kép: zeromasswater.com

vízklímaemberenergiaéletNap