Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Döbbenetes mennyiségű adatot tárolunk feleslegesen, aminek hatalmas a szénlábnyoma

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hogy mennyire azéletünkrésze a digitális világ? Lassan elválaszthatatlanul, hiszen a világ abba az irányba halad, hogy előbb juttatunk ingyenes internetet adott területre, mint iható vizet. Csakhogy az internetnek is ára van, amit ebben az esetben is mi generálunk és mi fizetünk meg, de nem pénzben.

Adattömeg

Bizony, a digitális korban az információ elképesztő mennyiségben áll a rendelkezésünkre. És ezt mi még dúsítjuk is, ahol csak tudjuk. 50 évvel ezelőtt egy fényképnek még hatalmas értéke volt, 30 éve pedig egy nyaralásra kéttekercs filmmelmentünk, hogy emlékeinket megörökítsük. Az utóbbi néhány évben a technológia fejlődése miatt már akkor isellövönk10-20 képet, ha csak fodrásznál voltunk, és ezt meg akarjuk osztani a barátokkal a közösségi médiában.

kép: guidingtech.com

Ezzel alapvetően nem is lenne baj, de ezek a képek aztán nem kerülnek törlésre. Hogy miért? Mert a felhőben tárolva nem foglalják az eszközeink tárhelyét, akkor meg minek törölni? Hátha kelleni fog. Nos, nem fog, ahogyan az a több évezrednyi videó, vagy sohasem olvasott e-mail sem, melyeket rendre tárolgatunk agépeinken, a felhőszolgáltatásokban, teljesen feleslegesen. Ezek ugyanis adatok, melyeket szerverek kezelnek, és ezeknek a szervereknek a szénlábnyoma egyre csak nő, 2030-ra eléri az emberiség kibocsátásának 8%-át!

Okos eszközök

Kezdetben voltak az okos mosóporok, ahol az “okos” inkább csak a hatékonyságot jelentette. Már megjelentek az okoskütyük. Az okos fogkefe minden háztartásba kötelező elem, ahogyan az okostévé, vagy éppen az okos porszívó. A gond ezekkel csak az, hogy ahhoz, hogy valóban okosak lehessenek, adatokat gyűjtenek és tárolnak. Illetve nem maguk az eszközök, hanem a szerverek, amikkel kommunikálnak. És ma már nem csak egy fogkefe okos, hanem a villanykörtétől a lábtörlőig szinte minden elérhető ilyen formában is.

kép: gigabitmagazine.com

A kérdés csupán az, hogy valóban szükséges, hogy egy eszköz emlékezzen arra, hogy mikor szoktuk lekapcsolni a villanyt, vagy képesek vagyunk mi is megtenni ezt. Kell, hogy a fogmosási szokásainkat elemezze egy gép, vagy ez is csak felesleges adatmennyiség?

Ez fontos kérdés, mivel tárolt adataink nagyjából 94%-a egyszerűen szemét. De nem csak a helyet foglalja, hanem az energiát is elemészti, méghozzá hatalmas mennyiségben. Anyáinktól megtanultuk, hogy tartsunk rendet a házban, és hogyan váljunk meg attól, ami felesleges. Most itt az ideje, hogy a nagytakarítást akibertérbenis megkezdjük, hogy a környezetünknek ne ártsunk.

lead kép: nwnewsnetwork.org