Május 30. Csütörtök, Janka, Zsanett

Az álom megvalósul: 100%-ban, akárhányszor újrahasznosítható műanyag

null

A műanyagok jelentette problémakör megoldása sajnos egyelőre nagyon messze van tőlünk. Folyamatosan belefutunk ugyanis egy olyan paradoxonba, melyet nem tudunk feloldani: a műanyag az egyik legrosszabb hulladék, mivel akár 1000 évig is eltarthat, mire lebomlik, ám könnyen és gyorsan, és ami talán a legfontosabb, olcsón lehet előállítani. Vagyis akkor a műanyag marad, ezen nem is kell tovább gondolkozni. De mi legyen a hulladékkal?

A jó hulladék

Ha feltesszük magunknak a kérdést, melyik a jó hulladék, akkor sokan sokféle választ adunk: az amelyiket szelektíven lehet gyűjteni, amelyik lebomlik, amelyik elégethető, amelyik gyorsan eltüntethető. A válasz azonban ennél prózaibb: az a jó hulladék, ami nincs. A természetben egyetlen másik lény sem termel szemetet, minden egyes apró darabka visszakerül a körforgásba.

kép: noozhawk.com

Hát akkor itt a megoldás! A műanyagokat is vissza kell vinni a körforgásba. Ennek eszköze pedig az újrahasznosítás, vagyis továbbra is gyűjtsük szelektíven a szemetet, és reméljük a legjobbakat, vagyis azt, hogy a 100 %-a újrahasznosításra kerül.

Ezt ugyan remélni lehet, esélye viszont gyakorlatilag nulla. Egyrészt nincs meg hozzá a kellő kapacitás és akarat sehol a világon. Másrészt, bár a műanyagok egy részén fel van tüntetve, hogy újra lehet hasznosítani őket, ez csak egy bizonyos pontig igaz.

Sajnos tisztában kell lenni azzal, hogy az újrahasznosítás során az anyag bizony sérül. Ennek megfelelően, ha műanyagról van szó, nem lehet a végtelenségig ismételni a műveletet. Olyannyira nem, hogy jellemzően a 10 alkalmat sem éri el a sor. Ezután pedig a műanyag mindenképpen a hulladéklerakóban végzi, innen pedig egyenes út vezet az óceánba és a természet különböző szegleteibe.

kép: saintluciacsocoalition.org

ABathiEgyetem kutatói azonban a növényi alapú műanyagok esetében egy új eljárást dolgoztak ki. Ezek a műanyagok ugyan komposztálhatóak, de szinte kizárólag ipari körülmények között, vagyis a legtöbb esetben ezek is az óceánokban végzik. Az eljárásnak hála most lehetőség nyílik arra, hogy korlátlan számban újra és újra fel lehessen használni ezeket az anyagokat. Ennek kulcsa az, hogy a kutatók a hulladéknövényi műanyagot molekuláira bontják, majd újra felépítik, mindezt minőségromlás nélkül! Hogy az eljárás mennyibe kerülne ipari szinten megvalósítva, arról egyelőre nem szól a fáma, de ígéretesen hangzik az elgondolás. Ezzel ugyanis a műanyag is megmaradna, csupán az új anyag gyártását kellene beszüntetni, ez pedig kisebb és elviselhetőbb seb, mintha csapást mérnénk az egész, sok milliárdos iparágra.

lead kép: bankers-anonymous.com