Május 29. Szerda, Magdolna

Kína sem kér tovább az egyszer használatos műanyagokból!

null

Kínaa világ legnépesebb országa. Ahol pedig sok az ember – 1.4 milliárd főről van szó - ott sok a szemét is. A szemetet kezelni pedig nem csak költséges, hanem egy idő után lehetetlen is. Ennek megfelelően Kína is nemet mond az egyszer használatos műanyagokra!

Szeméthelyzet

A műanyag a kínai ipar egyik mozgatórugója volt, hiszen ez az ország volt a legnagyobb műanyaghulladék importőr a világon. Ennek azonban néhány éve vége szakadt, és az ország arra is kénytelen volt ráébredni, hogynemhogy az importált hulladékkal, de a sajátszemetévelsem tud mit kezdeni.

kép: givingcompass.org

Ezt nagyon jól mutatja, hogy az egyik leghatalmasabb szemétlerakó az országban, mely nagyjából 100 focipálya méretét teszi ki, már most megtelt. Ez azért döbbenetes, mert a vezetés úgy kalkulált, hogy azt még 25 évig(!) fogják használni. A szemét termelése ezért nem mehet tovább, így a világ legnépesebb országa is betiltja az egyszer használatos műanyagokat, méghozzá igen gyorsan!

Ki vele!

A nem újrahasznosítható és nem lebomló zacskók, a 0.025 mm vagy vékonyabb szatyrok, szívószálak és más egyszer használatos műanyagok mind tiltólistára kerülnek Az összes nagyvárosban ez megtörténik még idén!

Miután az év végére a nagyvárosokból eltűnik az egyszer használatos műanyag, 2022-re mindenhonnan kitiltják, 2025-re pedig sem a kereskedelem, sem a csomagolóipar, sem a vendéglátás nem kap engedményeket, teljes egészében kénytelen lesznek lemondani az egyszer használatos műanyagokról.

kép: politik-national.international

Mivel Kína hatalmas, egy ilyen intézkedés súlya is nagy, ha a világra gyakorolt hatását nézzük. Sokak szerint Kína tehet a legtöbbet mind a klímakatasztrófa megfékezéséért, mind pedig a műanyagkrízis megállításáért. Ezek az intézkedések pedig remélhetőleg példaként jelennek meg a világ legnépesebb országai előtt, Indiában, vagy éppen az USA területén. A műanyagok jelentette veszélyt ugyanis nem lehet azzal kezelni, hogy “takarítunk” magunk után, az egyetlen igazán hatásos megoldás csak az lehet, ha a műanyag soha többé nem lesz hulladék, hanem csak és kizárólag szigorúan visszagyűjtve kerül forgalomba.

chatelaine.com