Május 4. Szombat, Flórián, Mónika

Egy alkalmazkodó, lebegő irodaház ad helyet a Globális Alkalmazkodási Központnak Rotterdamban

Zöld zóna
2020. január 31. 16:00
null

A Globális Alkalmazkodási Központ (GCA)irodaépületet kap Rotterdamban. És természetesen igyekszik hű maradni azokhoz az elvekhez, melyet a benne dolgozók képviselni fognak, vagyis egy sor olyan megoldással rendelkezik, melytől az épület nem csak fenntartható, de még elkészítése is közel karbonsemleges.

Rotterdam

A kikötőváros tökéletes helyszín, ahogyan Hollandia is, egy olyan épületnek, mely nem a földön áll, hanem a vízen úszik. A GCA központ épülete kétszintes, és a fő építőanyag, amit a létrehozásához használtak, a fa. Ráadásul nem is azon a helyen építették meg, ahol majd állni fog, hanem csak később vontatják oda.

kép: inhabitat.com

Az irodaépületben szerencsére nem csak dolgozók lesznek, hiszen egy saját étteremmel is rendelkezni fog, melynek terasza is lesz. Sőt, a folyó egy elkerített része a központ saját úszómedencéjeként is üzemel majd. Persze a megfelelő vízkezelés mellett. Azépület faszerkezete könnyen leszerelhető, és akár újra felhasználható máshol, másképpen is.

Energia

Természetesen az épület energiahatékonysága is komoly szempont volt. A tervezésnél hatalmas hangsúlyt kapott az elődeink által is remekül alkalmazott elv, hogy a Nap energiáját passzív módon legyen képes hasznosítani, vagyis hatalmas ablakokkal, megfelelő tájolással, és persze jó hőszigeteléssel rendelkezik. Emellett a hűtésről aRijnhavenfolyó vize gondoskodik, melyen az irodaépület ringatózik majd.

kép: inhabitat.com

A fa nem csak a szerkezetben jelenik meg, hiszen egy igazán fenntartható épület ma már nem létezhet az azt körülölelő növényzet nélkül. Ez ebben az esetben sincsen másként, hiszen az iroda, bár a vízen lebeg, azért rendelkezik fákkal, növényzettel, nem is kevéssel. A “közlekedő” részeken telepített növényzet mellett az épület teteje is teljes egészében a virágoké. A cél nem csak az, hogy ezzel is javítsák a kikötőváros levegőjének minőségét, hanem növeljék a biodiverzitást is, hiszen a növények számtalan rovarnak, madárnak és hüllőnek adhatnak majd otthont.

Az épület várhatóan 2020 őszén kerül átadásra, vagyis már nem kell sokat várni ahhoz, hogy ha Rotterdamban járunk, akkor személyesen is meglátogathassuk a GCA székházat.

lead kép: inhabitat.com

vízklímaemberenergiaépületiroda