Május 3. Péntek, Irma, Tímea

Betiltana minden műanyag csomagolást az EU

Zöld zóna
2020. január 20. 08:00
null

A műanyag számos problémát vet fel, ám helye a kereskedelemben bebetonozottnak látszik, hiszen hatalmas, sok milliárdos üzletágról beszélünk. Ennek ellenéretörténteklépések a műanyagok, pontosabban az egyszer használatos műanyagok ellen, amik örvendetesek, de nem elégségesek.

Szennyezés

A műanyagokkal alapvetően az a baj, hogy sok esetben egyáltalán nem lehet őketújrahasznosítani. De még ha igen, akkor is jelentősen sérül a szerkezetük, ezért néhány újrahasznosítás után mindenképpen a hulladéktelepen végzik. És ez még a jobbik eset, a műanyagok ugyanis hatalmas mennyiségben jutnak el a tengerekbe és óceánokba, ahol az ottani élővilágban okoznak visszavonhatatlan károkat.

kép: stopmicrowaste.com

Arról már nem is beszélve, hogy bár a biológiai bomlás évezredeket vehet igénybe, a fizikai bomlás végbemegy viszonylag gyorsan. Ez azt jelenti, hogy a műanyagok összetöredeznek, aprózódnak. Egészen kis,mikorméternagyságú darabokra esnek szét, melyek azután a levegővel, vagy éppen a táplálékok révén az emberi szervezetbe is eljutnak. Ma már ott tartunk, hogy életünk során két nagy tányér mikroműanyagot is elfogyasztunk. Ezek a kis anyagok pedig gyulladásokat váltanak ki a testben, amiből komoly baj is lehet.

Lépne az EU

VirginijusSinkevicius, a környezetért és óceánokért felelős európai bizottsági megbízott arról beszélt egy német lapnak, hogy az EU erősen fontolgatja, hogy kiterjeszti a már életbe léptetett tiltást az egyszer használatos műanyagok esetében. Ez pedig egy erős szélesítés lenne, mivel minden műanyag csomagolást érintene, ami csak a kereskedelemben fellelhető.

kép: ecolounge.hu

Komoly lépés amiről szó van, még akkor is, ha annyiban módosul, hogy nem betiltják a műanyagokat, csupán kizárólag az újrahasznosítható szegmensüket engedélyezik. Még ebben az esetben is egy 10 milliárd dolláros iparágat lehetne vele a padlóra küldeni, ami ellen nyilván nagyon erős lobbitevékenységet folytatnak majd az érdekeltek. A lobbi azonban sok esetben ma már kevés.

Ausztrália esetében is láthattuk - akik a szénpolitikájukat vizsgálják felül az őket, illetve az egész vadvilágot ért borzalmas veszteségek okán -, hogy van az a határ, amikor már a gazdasági érdekeket és a pénzt is felülírja a túlélésre való törekvés

lead kép: act.wemove.eu

műanyaghulladékFöldEUembercsomagolásélet