Május 28. Kedd, Csanád, Emil

Agroerdészet, ahol az állatok is fenntartható módon tenyészthetőek

null

A mezőgazdaság komoly gondot okoz a klímának. Ennek oka a hatalmas, monokultúrás növénytermesztésben, illetve a letarolt és legelővé alakított erdőségekben keresendő. Egyik sem a megfelelő megoldás, amit ma már egyre többen felismernek.

Monokultúra

A hatalmas, táblás növénytermesztésnek megvannak az előnyei, de olyan károkat okoz, amiket ma már nem lehet figyelmen kívül hagyni. A föld tápanyagtartalma jelentősen csökken a monokultúra miatt, ezért jönnek a műtrágyák, amik mérgezik a vizeket, így pedig minket is.

kép: hu.pinterest.com

A megoldás ebben az esetben a táblák közé beiktatott mező, vadvirágokkal, illetve a táblák méretének mérséklése. Ezzel pedig a terméshozam is növelhető. De nem csak ez az egyetlen megoldás kínálkozik, sok módon lehet tenni a monokultúrás termesztés ellen.

Állatok

A növénytermesztés terén tehát megvannak azelőrelépések, de mi a helyzet az állattartással? Tudjuk, hogy a kérődző állatok rengeteg metánt termelnek, mely erősen üvegházhatású gáz, vagyis a nagy tömegben tartásuk nem éppen jó dolog. Csökkenteni a számukat mégsem tudjuk, mert ez egyrészt nem éri meg a kereskedőknek, másrészt a húsfogyasztást nem nagyon akarjuk visszafogni, még akkor sem, ha kellene.

kép: hu.pinterest.com

Kolumbiában azonban egy olyan változtatásba kezdett az állattartók egy jelentős hányada, mely remélhetőleg futótűz-szerűen terjed majd el. Tulajdonképpen nincsen benne semmi újdonság, sokkal inkább visszanyúlás a múltba. A letarolt legelők helyett fákkal és bokrokkal beültetett legelőket alakítanak ki.

Hogy ennek mi az előnye? A fákról lehulló gyümölcsöket, illetve a cserjéket is legelik az állatok, ennek köszönhetően a metánkibocsátásuk lényegesen csökkenthető. A legelők talajának minősége nagyban javul, a mikroklímáról már nem is beszélve, ezen felül a hús minősége is jobb lesz, nem utolsó sorban pedig a szabad tartás - mely az állatok számára is sokkal jobb - szélesebb körben terjedhet el.

Kolumbiában sem tegnap találták ki ezt az eljárást a gazdák, vagy inkább fedezték fel újra. Az országban már több, mint 7 évtizede folyik az áttérés erre a módszerre, ám az utolsó 70 évben az ilyen gazdálkodású farmok száma megtízszereződött.

lead kép: hu.pinterest.com