Május 21. Kedd, Konstantin

Városi sétány gyümölcsfákkal? Koppenhágában igen!

Zöld zóna
2019. december 20. 15:00
null

A városok zöldítése nem mindenkinek jelenti ugyan azt. Az, hogy zöldterületeket adunk egy településnek sokak fejében néhány fát, és takarosan nyírt gyepet jelent egy parkban. Rendezetten, pontos méretek szerint, elvégre a természet feladata, hogy kiszolgálja az embert. Pedig ma már tudjuk, hogy ez az út nem jó.

A gyep és a társai

Félreértés ne essen a gyep is gyönyörű, csak éppen élőhelyek szempontjából nem éppen ideális, nem véletlen, hogy a természetben nem találkozunk nyírt gyepekkel. És bár sok városlakó gondolja úgy, hogy a bosszantó rovarok, madarak és más állatok maradjanak csak vidéken, ha ez így lenne, akkor a városi élet elképesztően nehéz lenne. Vagyis az itteni rovaroknak, madaraknak is helyet kell biztosítani, aminek eszköze nem lehet a vonalzóval kialakított, gyeppel takart közpark.

kép: thelocal.dk

Ehhez ugyanis vadvirágok kellenek, és olyan fák, melyek vonzzák a beporzókat. Erre egyre több település jön rá, és számolja fel a díszkővel kirakott tereket, ahol sétálóutakat alakítanak ki. Külön jó oldala az ilyentípusú“kerteknek”, hogy a fenntartás költségeik jóval alacsonyabbak, nem kell nyírni a gyepet, ami benzin szempontjából sem mindegy, és a locsolásra is ritkábban van szükség, mivel a talaj a magas és dús vadvirágok alatt nehezebben szárad ki, mint a centisre vágott fű alatt.

A fák

A fák telepítése egy újabb érdekes kérdés.Milyetis ültessünk? Ha körbe nézünk az ismert közparkokban, az egyik legnépszerűbb faj a platán lesz. Csodálatos, monumentális fákról van szó, melyek árnyat adnak és szűrik a levegőt is. Koppenhágában a város vezetése azonban egy újabb lehetőséggel kísérletezik.

kép: themayor.eu

Véleményük szerint a városi parkok és főleg a város fák az élet részeivé kell váljanak, közelebb kell őket hozni az emberekhez. Így azok fajszínességét isfeltúrbózzákkicsit, méghozzá gyümölcsfákkal. Igaz, hogy ezek a növények jobban “koszolnak”, de több rovart is vonzanak, és nem utolsó sorban a gyümölcsökkel bárkit megörvendeztetnek, aki éppen alattuk sétál. A cél pedig éppen ez lenne, hogy a természetet, annak ajándékait visszacsempésszék a városba, a városi embert is emlékeztetve arra, honnan is jönnek az édes élvezetek.

lead kép: reinagattuso.com

klímagyümölcsnövényembervárosélet