Július 18. Csütörtök, Frigyes

Készüljön kenderből a műanyag

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyagok jelentette probléma nem szűnik, még annak ellenére sem, hogy egyre több és többember,valamint szervezet ismeri fel a veszélyességét. Jelenleg évente mintegy 8 millió tonna műanyag landol a tengerekben és az óceánokban, ami súlyos ökológiai katasztrófához vezet.

Újra és újra

A kezünkben fekszik a megoldás, méghozzá az újrahasznosítás. Akkor mire ez a nagy hajcihő? Pontosan az a gond ezzel is, mint a műanyaggal, magával.

kép: hu.wikipedia.org

Ennek az anyagnak a létjogosultsága az olcsóságában és a könnyű használhatóságában rejlik. Az ember csak elveszi, használja, és elhajítja. Ez így könnyű és kényelmes, és az ember bizony nagyon szereti ezt a kombinációt. Az újrahasznosítás azonban se nem könnyű, és nem is kényelmes, vagyis erőfeszítést kíván tőlünk. Így pedig a felhasznált műanyagoknak csak a töredéke hasznosul újra (arról már nem is beszélve, hogy egy részük nem is alkalmas erre a folyamatra).

Ez pedig sajnos azt is jelenti, hogy ameddig gyártjuk a műanyagot - és gyártjuk, ahogy a csövön kifér -, addig gondot fog okozni nekünk, míg végül olyan károkkal szembesülünk, amiket már nem leszünk képesek kezelni.

Műanyag - másképpen

Az előbbiekből következik, hogy nem azújrahasznosítástkell fejleszteni, hanem ki kell vonni minden hagyományos műanyagok a rendszerből, és úgynevezettbioműanyaggal helyettesíteni azokat.

A műanyagok polimerekből épülnek fel. Ezeket rendszerint a kőolaj származékokból nyerik ki, ami nem éppen szerencsés dolog. De ezeket a polimereket bizony sok más is tartalmazza. Többek közt egy olyan anyag is ezekből áll, amit cellulózként ismerünk.

Igen, ez azt jelenti, hogy a növényekből is elő lehet állítani a “műanyagot”, méghozzá olcsón, ehhez csupán nagy mennyiségben kell tartalmazniuk a cellulózt. Ez több növényt is alkalmassá tesz abioműanyagokgyártására, többek közt a kendert, melynek cellulóz tartalma 805 feletti. Mindemellett érdemes megjegyezni azt is, hogy az emberiség igen régóta használja már a kendert különböző használati tárgyak gyártására, vagyis a dolog még csak nem is újdonság.

kép: Cannabis Hemp Conf Twitter

És hogy ez miért is olyan jó? Egyszerűen azért, mert nem kell megváltoztatni az elkényelmesedett társadalmat a műanyagok kezelését illetően, hiszen a növényi alapú plasztik egyszerűen lebomlik a természetben, humusz képződik belőle, vagyis még jót is tesz annak. És a lebomlási idő sem 5000 év, hanem – a kenderből készült műanyag esetében - 80 nap, és ehhez nincsen szükség ipari komposztálóra sem.

lead kép: lamag.com