Június 17. Hétfő, Alida, Laura

Itt a jég, de ha felszórja sóval, az 50 000 forintba is fájhat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Megérkezett a tél, és a jég, és persze ezzel együtt megjött a vég nélkülszórtsó korszaka is. Azt azonban mindenképpen tisztázni kell, hogy aki a hagyományos sózás mellett dönt, az törvényt sért, és 50 000 forintos bírságot kockáztat.

Mi a gond vele?

A só egy csodálatos dolog, hiszen ízesebbé teszi az életünket. Azonban maró hatása is van, és ezt bizony a növények, különösen a fás szárú fajok igen rosszul viselik. A jogszabály éppen ezért tiltja a hagyományos,nátrium- klorid kijuttatását az olyan helyeken, ahol a vízelvezetés nem megoldott. Ha azonban jót akarunk a kertünknek, vagy a környező növényeknek, akkor erről a lehetőségről mindenképpen mondjunk le!

kép: wetlawn.com

Mit lehet?

A megoldás a kalcium – klorid, mely sokkal alacsonyabb hőmérséklet mellett is hatékony, ám maró hatása ennek is van, igaz, nem akkora, mint anatruimostársának.

Ha kertünk van, és fatüzelésű kazánunk, vagy egy kandallónk is, akkor a hamu is a rendelkezésünkre áll. Ezt kiszórva a síkosság azonnal megszűnik, bár a jég nem olvad el. Tökéletes megoldás a növények szempontjából, mivel táplálja azokat, vagyis egy kicsit sem teszünk vele rosszat. Erős hátránya azonban, hogy boltban nem lehet kapni, vagyis sokan egyszerűen nem tudják beszerezni elegendő mennyiségben, illetve, hogy koszol. Ha ugyanis a kiszórt hamunvégig sétálvaa házba lépünk, akkor feketés lé távozik majd a cipő talpáról.

kép: petersonsalt.com

Boltban is kapható az útkáli, mely egy keverék kálium-klorid, magnézium - klorid és kis mennyiségűkalcium-klorid. Ez tulajdonképpen egy környezetbarát műtrágya melyet többnyirezeolittalkeverve adnak el. Jó oldala, hogy megszünteti asíkosságot, és a kertnek is jó, de csak kis mennyiségben. Egyébként a bolti műtrágya is képes erre, de ha nagyobb mennyiséget szórunk ki, akkor a növényeink bizony károsodhatnak - éppen ezért az utcára sem ideális, maximum a kis kerti utakra.

A csúcs

A környezetbarát megoldások közt a CMA a csúcs. A kalcium - magnézium - acetát (de minden acetát alapúsíkosságmentesítő) kifejezetten környezetbarát, mivel semmilyen maró anyagot nem tartalmaz, nem tesz kárt a növényekben, nem szivárog be a vizekbe, és a talajban sem halmozódik fel. Sajnos az ára igen magas, bár nem kell belőle sokat használni. Ráadásul oldatról van szó, vagyis nem kell szórogatni sem, egy kiürült ablaktisztító flakonból is remekül ki lehet juttatni, és nem kell félteni a növényeket sem. Sőt, a fémeket vagy a díszkövet sem, hiszen ez az anyag nem marja meg a felületeket.

lead kép: newsnetwork.mayoclinic.org