Június 24. Hétfő, Iván

Az Eu is védeni akarja a beporzó rovarokat

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Hathatósabb védelmet kért az EurópaiParlamentaz Európai Bizottságtól a beporzó rovarok védelmében. Szerintünk ugyanis - és ezt bizony nagyon jól látják - nem elég az, amit eddig tettek, ennél lényegesen nagyobb védelmet kell biztosítani a rovarok számára.

Nem csak a méhek

Nagyon jó hír, hogy nem csak a méhekről esett szó, hanem minden beporzó rovarról. Bár tény, hogy a méheket említjük leggyakrabban a beporzással kapcsolatban, de nem csak ezek a rovarok végzik ezt a kiemelten fontos feladatot. Talán azért a szorgos kis barátaink kerülneksokszorelőtérbe, hiszen az munkájukat kétszer is élvezhetjük a mézen keresztül, míg mondjuk a darazsak, vagy más beporzók “csak” a növények szaporodását segítik.

kép: theconversation.com

Európa szertekomoly pusztulási hullámmal kell szembenézni ezek közt a rovarok közt, melynek egyik legnagyobb indikátora a permetezés, illetve az ehhez használ szerek. Többek közt ezen szerek sokkal szigorúbb szabályozására tett javaslatot a parlament, illetve azt is szeretnék elérni, hogy a populációk reakcióit az intézkedésekre sokkal jobban térképezzék fel, hiszen így látható, van-e értelme egy – egy iránynak.

Olyan nagy gond?

Sok olyan növény van, melyet a szél poroz be, illetve vannak olyanok is, melyekönbeporzóak. Ám az evolúció során a legideálisabb megoldás érvényesült a legtöbb esetben. Ez pedig egy szimbiózis a beporzó rovarok és a növények közt. Előbbi táplálékot biztosít, utóbbi a növény szaporodását teszi lehetővé. Ebből pedig könnyen leszűrhető: kevesebb beporzó, kevesebb növény.

kép: phys.org

Ez pedig baj, méghozzá nagy, hiszen a mezőgazdasági haszonnövények jórésze is a beporzó rovaroktól függ. A gabonafajták 84 százalékának létezése nagyban függ a rovaroktól. Arról már nem is beszélve, hogy az európai vadvirágok 78 %-a ugyanebben a cipőben jár. Vagyis ezek a rovarok nem csak az EU mezőgazdaságából veszik i részüket - nagyjából 15 milliárd eurós termelési érték köthető közvetlenül hozzájuk -, hanem a biodiverzitás megőrzésében is kiemelt szerepük van, ez pedig az élet egyik alapfeltétele.

lead kép: thoughtco.com