Február 27. Kedd, Ákos, Bátor

Végre, a toalett sem fogyaszt már annyi ivóvizet!

Zöld zóna
2019. november 30. 15:00
null

Az iható édesvíz az emberiség legnagyobb kincse, mégis elképesztően pazarlóan bánunk vele. Persze, hiszen megszoktuk, hogy van, így nem gond, ha fogmosás közben csak folyik ki a csapból, vagy egyszerűen lehúzzuk awc-n.

Nem drága, had’ fogyjon...

Hazánkban a legtöbben nem igazán értjük, mit is jelent a vízhiány. Nem is gondolunk bele, hogy az életünk egyik legfontosabbanyagárólvan szó, amiből igen sokat használunk. Már reggel, amikor lefőzzük a kávét, vagya teát, vizet használunk. Azután öblítjük a toalettet, megmossuk a kezünket, a fogunkat és így tovább.

kép: seattletimes.com

A főzés és ivás kikerülhetetlen, sok tevékenységünk azonban nagyon pazarlóan bánik a vízzel. Ilyen a toalett öblítése is, mely világszerte nagyjából 141 milliárd (!) liter vizet jelent minden egyes nap. Ez pedig tiszta ivóvíz, melyből a világ egyes területein nem csak, hogy kevés van, hanem lassan teljesen kifogynak belőle.

A probléma megoldásért kiált. A takarékos használat és a “szürke” vízzel való öblítés is szükségesek, de nemelegendőek. Most azonban aPennStateEgyetem kutatói egy egészen újszerű megközelítéssel éltek.

Feleannyi víz, szennyeződés és szag nélkül

Tak-SingWongprofesszor számolt be aNatureSustainabilityfolyóiratban arról az eljárásról, melyet kollégáival kísérleteztek ki.

Ebben az esetben nem a tartályhoz, vagy a vízhez nyúltaka kutatók, hanem magához a csészéhez. A toalett felületét két anyaggal vonják be. Az első anyag felületén száradás után kis szálak keletkeznek, melyekmikroszkopikusméretűek, és a hajszál vastagságának csupán milliomod részét teszik ki és a rétek erősen víztaszító. Erre kerül egy második réteg, mely az említett apró sörtékethipercsúszóssáteszi.

kép: gadgets4geeks.com.au

Ennek eredményeképpen a széklet igazából magától, vízrásegítés nélkül lesiklik a felületről, így az eddig öblítéshez használt mennyiségnek csupán a fele szükséges. De nem csak a vízgazdálkodás miatt nagyszerű az eredmény. A felületen ugyanis a baktériumok sem tapadnak meg, a szagokat is taszítja, vagyis awctisztítása és szagosítása sem szükséges mellette, vagy csak lényegesen ritkábban.

lead kép: homedepot.com

wcvízklímapazarlásemberélet