Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Ne csak otthon, az irodában is legyen környezettudatos

Zöld zóna
2019. november 10. 13:00
null

Az emberek képesek változni, hiszen érdekükben áll. a környezettudatosság ugyanis a legtöbb esetben - sőt, szinte kivétel nélkül - a pénztárcánknak is jót tesz. Ha figyelünk arra, hogy ne pazaroljunk, ha egy kicsitökosangondolkodunk, akkor bizony sokkal több maradhat a zsebünkben!

Második otthon

Ma már az otthonokegy jó részébenledvilágítás van. Sok a növény, szelektíven gyűjtik a szemetet, és figyelnek arra is, hogy a pazarlást a lehetőlegkisebbrecsökkentsék, végül pedig teljesen meg lehessen szüntetni.

Csakhogy az időnk jelentős részét nem otthon töltjük, hanem a munkahelyünkön. És mivel ez nem a miénk - sokan még csak nem is szeretik -, így nem is figyelünk oda rá. Pedig kellene, hiszen itt több időt töltünk el, mint otthon. Az irodai világításokled-re cserélése nyilván nem a dolgozók feladata, de, ha ez még nem történt meg, felvetni mindenképpen lehet.

kép:ecos-office.com

A légkondi hatásainak csökkentésére azonban a dolgozók is képesek. Ehhez nem kell más, mint bevinni egy nagyobbacska növényt az irodába, műhelybe, az épületbe, ahol dolgozunk. Egy átlagos irodában nagyjából 3-4 ember dolgozik együtt, hacsak nem összefüggő a tér, mert akkor akár 20-30 kolléga is lehet egy légtérben. Ha mindenki csak egy cserepes növényt visz az irodába, már az is hatalmas segítség, két - három nagyobb növénnyel pedig jelentősen csökkenthető az iroda energiafelhasználása, hiszen a növények hűtik a levegőt éspárásítanak, ami a légkondi munkáját csökkenti, akár feleslegessé is teszi. Nem utolsó sorban pedig a zöldített környezet, a sok üde növény a produktivitást is 15%-kal emeli!

De itt nem kell megállni. A saját bögre és pohár a műanyagterhelést, az újrahasznosított papír az erdőirtások mértékét csökkenti. Sőt, már azzal is nagyon sokat tehetünk a környezetért, ha a monitor nem marad bekacsolva, miközben éppen nem dolgozunk, vagy a laptop nincs állandóan töltésen, hanem kihasználjuk az akkumulátor adta lehetőségeket is.

Iroda?

A modern kor egyik nagy lehetősége, hogy jó néhány munkakörben egyszerűen nincs szükségaszemélyes jelenlétre. Ha pedig nem kell bejárni az irodába, az komoly segítség a Földnek. Ahomeofficeugyanis azt eredményezi, hogy nem pöfögünk a munkahelyünkre és onnan haza órákat, nem veszünk műanyagba csomagolt ételeket ebédre, nem kell miattunk egy egész irodát fenntartani. Ráadásul a produktivitásnak is jót tesz, hiszen mi oszthatjuk be az időnket - bár ehhez azért hozzá kell szokni.

kép:shopalike.hu

Összességében azonban mi, dolgozók is sokat spórolunk a bejárási költségeken, az üzleties megjelenés csökkentésével, az irodában vásárolt ételek kihagyásával, otthonielkészítésével. Ráadásul a munkáltató is nyer, hiszen hatalmas tételt jelent a büdzsében az iroda fenntartása, amit így egyszerűen ki lehet húzni.

lead kép:smallbusiness.co.uk

klímakörnyezetotthonnövényemberiroda