Május 18. Szombat, Alexandra, Erik

Hamburg megálmodta a jövő iskoláját, ami elképesztőnek ígérkezik

Zöld zóna
2019. november 18. 12:00
null

Hamburg egy új kampusszal fog gazdagodni, 2023-ra, melyet az idénbenyújtotttervek alapján választottak ki. A fenntartható fejlődés hozományaként az új kampusz nem csakenergetikaiszempontból lesz fenntartható, hanem azökoépítészet egyik iskolapéldája is lesz.

LAVA

A tervező cég, a LAVA (LaboratoryforVisionaryArchitecture) összefogott aCityplotnevűvárosi mezőgazdasággal foglalkozó céggel, és együtt álmodták meg a Life Hamburg névre keresztelt épületet.

kép: inhabitat.com

Az kampusz célja, hogy a kreatív tanuláshoz teret nyújtson, mindezt pedig a fenntartható építészet jegyében. Ennek megfelelően a végtelen jel alakú, 12 000 négyzetméteres épület napelemekkel termeli meg a szükséges energiát. A szerkezet fából készül, és bizony a belső terek sem éppen a megszokott tanulószoba jelleget mutatják.

Mindenkinek

Az épületet 1600 fő befogadására tervezték, de nem a szokványos módon. Nem csak a fa szerkezet az, ami megkülönbözteti a többi kampusztól, hanem a hatalmas mennyiségű növény is. A belső terekben is helyet kap a természet, még fák formájában is, amihez a fényt az üvegfelületek adják. Azokból pedig sok van, hiszen gyakorlatilag ezek adják a külső falakat. Az üvegek pedig különösen jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkeznek, vagyis az energiatakarékosságra sem lehet gond.

kép: inhabitat.com

A belső terekben a tervezők arra törekedtek, hogy ne csak tanulószobákat kapjanak a diákok. Vannak olyan terek, ahol össze lehet ülni beszélgetni, vagy akár tábortüzet rakni. Van homokkal ellátott szoba, ahol a kreativitást is ki lehet élni, és vannak nyitott, szónoki terek is. Persze az elvonulásra is megvan a lehetőség, ezek kis “barlangok” formájában vannak jelen. Minden tér más, mint különböző igényeket szolgál ki, és még a fényellátásuk sem ugyan olyan.

A tetőn pedig nem csak a napelemek kaptak helyet. Közösségi terek is kialakításra kerültek, valamint egy hatalmas tetőkert, mely nem csak szép, hanem egy része organikus élelmiszer termesztésre van kitalálva, vagyis a diákok még az ételüket is megtermelhetik a kampuszon. A hullámvonalakkal, teraszokkal tetőkerttel, sejt és fészek és ágszerű kialakításokkal a LIFE Hamburg az organikus építészet és a város igazi gyöngyszeme lesz.

lead kép: inhabitat.com

tanulásnövényiskolaemberépületváros