Július 18. Csütörtök, Frigyes

Csomagolásmentes tisztítószer már a DM-ben is?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A PET palackok a világ nagy mumusai, hiszen elképesztően nagy környezeti terhelést jelentenek. Csakhogy a PET esetében legalább dönthet az ember, hogy megveszi-e a terméket, vagy sem, hiszen nem szükségszerű, hogy cukrozott üdítővel tömjük magunkat. Más termékek esetében azonban ez már nem ilyen egyszerű.

Tisztaság

Mi a helyzet a mosogató, a mosószerrel, vagy éppen az öblítővel? Ezeket is ki lehet küszöbölni, hiszen mi magunk is elkészíthetjük őket, ráadásul egyszerűen és olcsón. Mégsem élnek ezzel a lehetőséggel sokan, mivel időigényes, abból pedig nagyon kevés van. Így hát kényelmesebb, ha a bolt polcáról leemeljük a terméket, ez pedig egy Magyarország méretű és lakosságű ország esetében nagyjából 5 ezer tonna műanyag palackot jelent.

kép: clean-nature.de

A PET ma már közellenség, így nagyon figyelnek arra is, hogy szelektíven lehessen gyűjteni. A tisztítószeres flakonok esetében azonban kicsit más a helyzet, mert bár ezek gyűjtésére is van lehetőség, akkora figyelmet mégsem kapnak, mint kellene.

Nincs remény?

Az ember kényelmes, és míg van lehetősége, hogy könnyebben jusson tisztítószerhez, addig azt fogja választani. Ráadásul ezzel a bolt profitot szerez, vagyis neki sem érdeke, hogy otthon készítsük a tisztítószereinket. Akkor mit lehet tenni?

A bolt tulajdonképpen a terméken keres, nem a csomagoláson. Ennekmegfelelően, ha csak a terméket értékesíti, akkor a műanyagról is le van a gond. Erre a következtetésre jutott a DM és aRossmannis, így bevezetésre kerülnek azok az automaták, melyek a flakonokat töltik újra.

kép: odpady-portal.sk

Az ember megveszi az adotttermékheztartozó flakont, amin van egy vonalkód. Ezt beolvassa a gép, és megtölti a hozzá tartozó termékkel, majd egy lejárati dátumot nyomtat.Voila, már vihetjük is haza a termékünket, ami, ha elfogyott, akkor a boltban a palack újratölthető. Ez valamivel mérsékli az árát is, de sokkal fontosabb, hogy 5 ezer tonna műanyagot lehet vele spórolni egy évben. Sajnos egyelőre nem nálunk, hanem a cseheknél kerül kiépítésre a rendszer, mivel a tesztelés miatt kihelyezettautomaták elsöprősikert arattak. De a csehek lelkesedése remélhetőleg gyors terjedést tesz majd lehetővé, és nemsokára itthon is vásárolhatunk tisztítószert csomagolásmentesen.

lead kép: spectator.sme.sk