Június 17. Hétfő, Alida, Laura

"A füstszűrő a világ leghalálosabb csalása" - ráadásul nagyon lassan bomlik le

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A műanyag szemét elleni harc ma már világméretűvénőtte ki magát. Jövőre az EU is tervezi, hogy betiltja az olyan egyszer használatos műanyagokat, mint a szívószálak, a fültisztító pálcák, vagy az eldobható poharak, evőeszközök és tányérok. De a tudományos világ egy része szeretné, ha bővítenék a listát

Eldobható

El, de hova? Ha eldobjuk, akkorlevanróla a gond? A tapasztalatok szerint nagyon nem. Az eldobálással semmi mást nem érünk el, mint hogy később sokkal rosszabb helyzetből kell számolnunk a tetteik következményeivel. Talán ez az egyik leginkább elgondolkodtató oka annak, hogy végre a világ lép a műanyaghulladékokkal szemben.

kép:nypost.com

Innentől jöhetnek az alternatívái a szívószálaknak, a műanyag poharaknak, ésremélhetőlegnemsokára a PET palackoknak, és minden olyan műanyagnak, melyet csak legyártanak. Ezzel pedig végre valóban természetes anyagok kerülhetnek a kezünkbe.

Itt azonban a tudományos világ egy része felemeli a kezét. Londoni és kaliforniai kutatók ugyanis szeretnék elérni, hogy a füstszűrő is kerüljön fel a tiltólistára, hiszen műanyagokat szép számmal tartalmaz, ráadásul teljesen haszontalan.

A füstszűrő

Aki nem dohányzik, az csikk formájában találkozik ezzel a részével a cigarettának. És az eldobált csikkek komoly gondot jelentenek, tekintve, hogy évente több billió cigarettát értékesítenek. Ez már önmagában sem jó hír, hiszen a dohányzás okozta betegségek kezelése elképesztően hatalmas összegeket emészt fel, de a csikkek is óriási terhelést jelentenek a környezetre. Akkorát, hogy mára bizony ez az elsőszámúszemét a világon. Nem is nagyon van olyan hely, ahol ne találkozhatnánk vele.

kép:joe.ie

Azon túl, hogy műanyag, ráadásul mérgezi a vizeket is, az állatok és a növényekhalálát is okozza, így teljesen jogos, hogy tiltólistára szánják a tudósok. Csakhogy akkor a cigaretta sokkal károsabb lenne. Vagy nem?

A BritishMedicalJurnalszaklapban megjelentetett tanulmány alapján nem. Sőt, a kutatók a világ leghalálosabb csalásának nevezik a füstszűrőt, mivel azt sugallja, ettől a cigaretta kevésbé káros, csakhogy ez nem igaz. A tudósok szerint, ha nem kerül tiltólistára a füstszűrő is, akkor gyorsan találhatjuk magunkat Don Quijote szerepében, mert a küzdelmünk a globális szemét ellen szélmalomharc lesz.

lead kép:time.com