Május 29. Szerda, Magdolna

Környezetbarát Halloween?

null

Itt az október, és ezzel bizony itt a hazánkban is egyre népszerűbbHalloweenis, a tökfaragással, beöltözéssel, édességekkel együtt. Bár tököt faragni nagyon jó program, de mi legyen utána?Jobb, ha a rengeteg tök nem a szemétben landol, hiszen ennél jóval praktikusabb, és perszeklímabarátabbmegoldás is létezik.

A tök

Mindenképpen tisztázni kell már a legelején, hogy a sok helyenHalloween- tök ként árult zöldség fogyasztása nem ajánlott, vagyis ne ebből készüljöna leves,vagy a főzelék. Szinte minden tököt ki lehet szépen faragni - bár elég nehéz -,így,ha később fel is szeretnénk még használni, akkor ezekből válogassunk. Itt azonban a sütőtököt kiemelnénk, amivel nem is érdemes próbálkozni, mert mire az ember kikaparja abelsejét, biztosan eltöri a kanalat, a tököt, esetleg a kezét.

kép:vancouverisawesome.com

A kifaragott tök belseje nem szemét, hiszen a magok nagyon jólhasználhatóak. Ha szeretnénk, meg lehet pirítani, kis sóval nagyon finom. De száríthatjuk is, és ha elültetjük tavasszal, akkor a következő évre a tökre már nem lesz gondunkHalloween-kor. Hogy mi legyen a sorsa a kifaragott töknek? Ha bevégezte feladatát, mehet a komposztra, vagy simán el is lehet ásni, nagyon jó táptalaj lesz belőle. Semmiképp ne főzzük meg, vagy próbáljuk máshogy elfogyasztani.

Gyertya?

A töklámpások mutatósak, de ahhoz, hogykörnyezetbarátakis legyenek, a lehetőségekhez mérten méhviasz gyertyát használjunk, ebben ugyanis nincs káros anyag, ami mérgező lenne belélegezve. Jó megoldás lehet a kisledizzó is, mely gyertyát utánoz, így a tök egész éjjel világíthat - máskülönben magára hagyni nagyon veszélyes lenne.

kép:edenkert.hu

A töklámpásoknak kint a helyük, a kertben, a kapuban, a teraszon, vagy legvégső esetben az erkélyen. A lakásban több gond is van velük. Egyrészt tűzveszélyes, de ha figyelünk rá ezzel nem lehet gond. Azzal azonban igen, hogy lényegesen gyorsabban megrothad, levet enged, és igen nagy koszt csinál. Ha kint van, akkor tovább szép, és jó emlékeink lesznek aHalloween-rőlis.

Sokakban merül fel a kérdés, hogy a klímakatasztrófa és a túlnépesedés korában nem kellene-e inkább ehető tököket termeszteni a lámpásnak való helyett. Ebben van valami, de azért arról se feledkezzünk meg, hogy ez a tök csak nekünk ehetetlen, az állatoknak nem. Ahol nagyobb hagyománya van ennek az ünnepnek, ott az sem ritka, hogy a tököt termelő gazdaság visszagyűjti az elhasználódott zöldséget és ledarálva a földekre juttatja, hiszen nagyon jó táptalaj lesz belőle.

lead kép:gamechannel.hu