Június 25. Kedd, Bocsárd

Íme a világ leghatalmasabb élő organizmusa

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Sokszor emlegetjük, hogy vigyázni kell a meglévő erdőségeinkre, hiszen egyetlen fegyverünk a klímakatasztrófa ellen bennük rejlik. Emellett olyan ökoszisztémákat tartanak fenn, melyek pótolhatatlanok. Na de miért ne lehetne kivágni, majd újra telepíteni az erdőségeket? Hiszen így meglennének a fék, az élőhelyek és az értékes ipari alapanyag is.

Erdő és erdő - nem ugyan az

Fontos elsőreleszögezni: a természetes erdők és a telepített társaiknem ugyan azt a lehetőséget képviselik. Ha csak szorosan a tényeket nézzük - és persze csak azokat, amik minket érdekelnek - akkor itt is fák, ott is fák, nem lehet gond. Attól is nagyvonalúan el lehet tekinteni, hogy az ültetett erdők még csak nem is hasonlítanak a természetes társaikra, hiszen mi gondoskodtunk róla, hogy minden meglegyen ott is. Mossuk kezeinket.

kép:mnn.com

Pedig a dolog messze nem ilyen egyszerű. Egy kutatás ugyanis rámutatott, hogy a fák közötti kapcsolat sokkal bonyolultabb, mint azteddighittünk. Kénytelenek leszünkújragondolniazt is, hogy miképpen is tekintünk az erdőkre: alapanyagként, vagy egy eddig meg nem értett szuperorganizmusként.

Együtt

A természetes erdőkben a fék gyökérzete gombák segítségével, vagy közvetlenül összekapcsolódik. Ha pedig azonos fajba tartozó fákról van szó, azok bizony segítik egymást. Tápanyagokat juttatnak a másiknak, vagy adott esetben együtt halnak meg. A lényeg, hogy a kapcsolat az egyes fák között szoros. Most sokaknak eszébe juthat a Pandora az Avatar című filmből, ahol a bolygófái összekapcsolódnak, kommunikálnak egymással. Hasonló a most felfedezett kapcsolat is, így pedig az erdő már nem csak egy gazdasági egység, hanem gyakorlatilag egy szuperorganizmus, mely komoly védelmet érdemel, mivel kihalófélben van.

kép:theguardian.com

A telepített erdőségek esetében ugyanis ez a kapcsolat nincsen meg. A tudósok feltételezik, hogy ennek az az oka, hogy a fák gyökérzete végzetesen sérül a kiemelés és ültetés során, így már képtelenek kialakítani ezeket a barátságokat.

És hogy mi lehet azevolúcióshaszna ezeknek a kapcsolatoknak? Ugyan az, mint a falkában élő állatok, vagy akár a közösségben élő ember esetében: így könnyebb életben maradni. Az erdő védelmet ad a szél és a viharok ellen, a sok fa többet párologtat, jobb eséllyel alakít ki megfelelő klímát magának, a több levél több tápanyagot eredményez, és még sorolhatnánk. Vagyis nem csak élőhelyeket védünk, amikor az erdők fennmaradásáért harcolunk, hanem egy igen ritka, és rengeteg titkot rejtő lényt.

lead kép:theculturetrip.com