Június 24. Hétfő, Iván

Hol zöldítsen egy város, ahol már nincsen hely?

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A városok zöldterületeinek növelése nem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik. Sok város ugyanis egyszerűen nem rendelkezik már hellyel, amit zöldíteni lehetne. Ilyen Jakarta is, mely más megoldást választott.

Zöldet!

A városok zöldítése nem kifejezetten aklímaválságmiatt szükséges. Persze ezek is beletartoznak az erdősítési mozgalmakba, de nem a városi parkok és zöldterületek teszik ki a jelentős részét a zöldítésnek. Ennek ellenére kiemelt jelentőséggel bírnak, hiszen az ember számára nélkülözhetetlen növényzetet hozzák vissza a betondzsungelbe.

kép:wonderfulengineering.com

A növényzet hiányának pszichológiai hatásai is vannak. A depresszió, amagány ,vagy a hasonló levertséggel társuló érzelmek és betegségek is sokkal gyakrabban jelentkeznek. A levegő minőségén keresztül pedig a növényzet hiánya jelentős hatással van az egészségünkre is. Nem csak az allergia, de a keringési problémák, a daganatos betegségek, a légzésinehézségekkeljáró gondok mind gyakrabban jelentkeznek, vagyis a városok zöldítése szükségszerű!

Jakarta

Jakarta egyike azoknak a metropolisoknak, ahol az emberek számára más nemigen akad szabad hely. Anépsűrűsége14 000 főnégyzetkilométerenként, ami döbbenetesen magas szám. És ha az embereknek sincsen hely, akkor a zöldterületeknek hogyan lenne. Jelenleg a város 10% a zöldterület, ami egy agglomerációt is számolva 30 000 000 nagyváros esetében szinte semmi.

Jakarta azonban még mindig vízszintesen terjeszkedik, ami a legnagyobb ellensége a zöldítésnek. Ezt azonban nem olyan egyszerű kivédeni, mivel az emberek olcsó házakat szeretnének, kertvárosias jelleggel, nem lakótömböket lakásokkal. Nem maradt más megoldás, mint a meglévő városi épületek tetejére építkezni.

kép:liputan6.com

Erre tökéletes példa aTharminCityMallnevű bevásárlóközpont tetején megépültCosmoPark lakónegyed. Az épület teteje másfél hektár, ezen kapott helyet 78 kétszintes ház, kertekkel. Ehhez jönnek még az utak, járdák, parkok, és itt valóban mindenhol fák vannak. Sok vállalkozó reméli, hogy ez egy új irány lehet a város életében, mert így még az áradásokkal sem kell szembenéznie a lakóknak, hiszen – ahogyan aCosmoPark esetében is – 10 emelettel a föld szintje felett élnek.

lead kép:axios.com