Március 3. Vasárnap, Kornélia

Erdőt a városba

Zöld zóna
2019. október 06. 15:00
null

2050-re a városok népszerűsége jelentősen megnövekszik. Akkorra a tudósok szerint a népesség mintegy 70%-a városlakó lesz. Ez nem csak annak köszönhető, hogy a városokban több a munkalehetőség, hanem annak is, hogy a városok terjeszkednek.

Nőnek, mint a gomba

Nem kell messzire menni ahhoz, hogy láthassuk, hogy kebelezi be egy városa közeli településeket. Ez Budapest esetében is igaz, hiszen az emberek igyekeznek valamennyire kiszakadni abetondzsungelekből, és a városok határába költözni. Ezt pedig nagyon sok ember teszi meg, vagyis sok házra van szükség. Hely azonban csak korlátozott mennyiségben van, így lesznek az eredetileg környező falvakból, községekből vagy kisvárosokból Budapest külső területei, melyek önállóságát igazság szerint csupán két ház közé leszúrt tábla jelzi.

kép:bangkokpost.com

Mivel a külső részeken is egyre több a ház, így az emberek onnan iskijjebbmennek, ott is házakat építenek, ott is eltűnik a zöld, és így tovább. Az ENSZ többek között ennek köszönhetően határozta el, hogy minden eszközzel ösztönözni fogja a városokban az erdők kialakítását.

Városi erdők

Természetesen nem arról van szó, hogy akkor megfordul a rendszer, és ezentúl a városok belső területei lesznek a szántók és erdőségek. A cél az, hogy a városi zöldterületeket jelentősen meg lehessen növelni. Ennek pedig több pozitív hozadéka is van.

Azt már mindenki tudja, hogyazembernek szüksége van a természetre, talán nem annyira, mint az állatoknak, de kell, hogy legyenek körülötte fák, bokrok, csendes zugok, hiányukban igen súlyos depresszió és személyiségtorzulások is kialakulhatnak.

kép:paulinaontheroad.com

A zöldítés megoldhatja a városok egyik legégetőbb problémáját is, ez pedig afolyamatosmelegedés. A kialakuló hőszigeteken - melyek a sok aszfalt és a házak következtében jönnek létre - a hőmérséklet akár 10°C-kal is magasabb lehet, mint máshol. Ez pedig pusztító, főleg, ha hozzávesszük, hogy mellette az aszfalt 60°C fölé is melegedhet, és a házfalak sem járnak sokkal jobban. Ez pedig alégkondicionálásiköltségeket is az egekbe emeli, ráadásul fokozza a felmelegedést, vagyis ez egy ördögi kör. A növényzet képes ezt a táncot megtörni. A zöldterületekugyanis nem csak a levegő minőségét javítják nagyban, hanem árnyékukkal 40%-kal is képesek csökkenteni alégkondicionálásköltségeit- ezzelpedig a károsanyag kibocsátást is -, ráadásul akár 8°C-kal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet a segítségükkel, és a hőszigetek sem alakulnak ki.

Most már csak annyi a dolgunk, hogy elkezdjünk szervezetten, a megfelelő helyekre fákat ültetni. Sokat.

lead kép:

pénzklímaemberlevegővárosélet