Június 24. Hétfő, Iván

A mini otthonok után itt a kartonház

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az embereknek házak kellenek, méghozzá olcsón, mert ebbe az irányba tart a világ. Nagyon fontos szempont az is, hogy a ház környezettudatos legyen, gyorsan fel lehessen építeni, és gyártásnak se legyen nagy az ökológiai lábnyoma. Itt jön a képbe a karton.

Papír

Igen, a karton, hiszen erős és tartós anyagról van szó. Szinte nincs is olyan ember, aki gyerekkorában ne épített volna kartonból házikót. A nagyobbakból magának, a kisebbekbőla játékainak. Most azonban ez egy kissé nagyobb léptékben valósulhat meg.

kép:archdaily.com

Ennek kapcsánvalószínűlegsokaknak eszébe jut a három kismalac meséje is. Nos, ennél a háznál - bár tényleg kartonból készül - a farkasnak esélye sincs, még akkor sem, ha 4 tüdővel fújná a falakat. Bár a ház valóban papírból van, a tervezők nem ostobák, minden részletre figyeltek, vagyis könnyű, de nem annyira, hogy egy nagyobb szél elfújja, tökéletesen vízálló, és tartós is - bár nem arra tervezték, hogy unokáink is az általunk vásárolt házikóban éljenek.

Modulrendszer

A környezettudatosság alapkövetelmény, így minden egyes részlet, anyag, amit csak felhasználtak a ház építése során, az újrahasznosított, vagy újrahasznosítható. De ezen túlmenően az sem mellékes, hogy a ház modulokból épül fel, vagyis könnyen szállítható és szerelhető is. Mivel könnyű, így a károsanyag - kibocsátás is jelentősen csökken, mely a szállítása alkalmával keletkezik.

kép:dezeen.com

A gyorsházak jellemzően egy - két hónap alatt készülnek el. A nagyon gyorsakra csaknéhánynapot kell várni, az amszterdamiFictionFactoryWikkelhousenévre keresztelt háza azonban egyetlen nap alatt is elkészül. Ennek egyik fő oka, hogy nem kell hozzá alap, és a modulok összeszerelése sem igényel sok időt egy különleges pillanatragasztónak köszönhetően pedig a 24 réteg kartonlapstabilan tart.

A belső tér festhető, tapétázható, akárcsak egy megszokott házban, a szobákat is mi magunk alakíthatjuk ki, apróbb megkötésekkel, melyek a modulok méreteiből adódnak. A ház nem csak innovatív, szép, hanem extra zöld is, ráadásul gyors és olcsó.

lead kép:linkedin.com