Május 25. Szombat, Orbán

Városi kertészet luxuskivitelben

null

Szinte nincs is olyan ember, aki ne enné szívesen azokat a zöldségeket, amiket önmaga termesztett. Hiszen így biztosan tudja, mivel lettek kezelve, ráadásul az ízük is sokkal finomabb akkor, mikor mi magunk nevelgetjük, gondozzuk őket. Csakhogy ez időigényes feladat...

Városi kertész

Ma már nem az az akadály, hogy nincs elegendő helyünk a zöldségek termesztéséhez. Hiszen a városokban nagyon sok helyen vannak közösségi kertek, de a lakások erkélyén, vagy akár az ablakban is lehet kicsi kerteket létrehozni, ahol vígan lehet zöldségeket termeszteni. Persze abban az esetben, ha van elég időnk.

kép:kickstarter.com

Igazság szerint nem igényelnek sok törődést a növények addig, amíg elsőre elültetjük őket. Az első szüretig minden rendben megy, aztán elvész a lendület. Már nem palántázunk, nem megyünk ki a piacra, hogy beszerezzük a növényeket, és hát kinek van ideje arra, hogy magról nevelgessen mindent? Sajnos, rohanó világunkban erre igazán kevés az idő, és ha kerítünk is, akkor is szívesebben fordítjuk azt másra.

Termőkerék

Innovációban itt sincs hiány, jelen esetben egy olyan szerkezettel, ami áthidalja az időhiányt. Ez pedig nem más, mint azOGardennévre keresztelt gép, ami érdekesen mutat, még a lakás dísze is lehet. Tulajdonképpen egy kis szekrényen álló, forgó kerékről van szó, melyet középen egyledsor világít meg.

A kerékbe 60 növényt lehet ültetni, aledekpedig energiatakarékosan szimulálják a napsütést, így kicsit több, mint egy hónap alatt szüretelhető is a termés - ez persze növényfüggő. A rendszer önellátó, vagyis más dolgunk nincs, mint időről időre megtölteni avíztartályt, és az öntözést is elvégzi helyettünk a szerkezet.

kép:mymodernmet.com

A palántázással sincsen gond. A szekrény részben ugyanis csíráztató kapott helyet, szintén automata öntözéssel. A dolgunk csak annyi, hogy betesszük a magokat tartalmazó kis földkorongokat a gépbe, majd csírázás után átültetjük a tetején lévő kerékbe - ez technikailag inkább áthelyezés, hiszen a megduzzadt korongot egyszerűen átesszük egy másik tartóba.Voila, máris kész a saját kiskert, garantáltan vegyszermentes finomságokkal. Ennek azonban ára van, nem is alacsony. A szerkezet 300 000 forint felett kapható, és erre jön még az adó, valamint a szállítási költségek.

lead kép:ogarden.org