Július 18. Csütörtök, Frigyes

Több hely van a városokban a zöldterületeknek, mint gondolnánk!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Zöldterület növelés. Ez lehetne a zászlóshajója minden városnak, ha nem lenne vele némi gond. Jelesül az, hogy nem igazán van rá hely, vagy ha van, akkor is többet ér a díszkő, mint a zöldterület. Pedig hely lenne rá, csak egy kicsit ki kellene lépni a közparkok jelentette keretek közül.

Fulladozó városok

Igen, mindenki tisztában van azzal, hogy ha egy városban növelik a zöldterületeket, akkor valószínűleg kevesebb hely marad a parkolásra. A fák is hullajtják a leveleiket, és a rovarok is megjelenhetnek a területen - ez utóbbi ugyan kifejezetten jó, de sokan mégsem örülnek neki. Mivel jellemzően a rövid távú kényelem fontosabb az emberiségnek, mint a hosszabb távú túlélés, így a legtöbb városban nem a zöldítés az elsődleges. Pedig így a város megfullad.

kép:hu.pinterest.com

Ne nem az a baj, hogy nem lesz, ami oxigént termeljen. A gond azzal van, hogy nincs, ami megszűrje a levegőt, megtisztítsa azt a portól. A városokban így a szmog mindennapos, ami nem csak rossz, de egészségtelen is. Arról már nem is beszélve, hogy az egyre melegebb nyarak a betondzsungelekben még elviselhetetlenebbek lesznek, köszönhetően a hőszigeteknek, melyek éppen a zöldterületek hiánya miatt alakulnak ki. És ezen nem segítenek a napernyők sem, hiszen a fák nem csak árnyékot adnak, hanem párologtatnak is, ezzel jelentősen hűtve a környezetüket.

Jó-jó, de mégis hova?

Afennfelsorolt indokok ellenére is folyamatosan az a kifogás, hogy nincs hova növényeket telepíteni. Nos, ez viszont gyenge kifogásnak is, hiszen nem kell messzire menni jól működő ötletekért. A szomszédban, Bécsben a házfalakat használják kertek gyanánt. Mutatós futónövényeket ültetnek, melyek támasztékra futnak, és így jelentősen képesek növelni a városi zöldterületeket.

kép:sedumgreenroof.co.uk

A hollandok sem várnak a sült galambra. Náluk a buszmegállók teteje zöldül ki. Bár önmagában egy megálló nem túl nagy terület, de összeadva már egy kisebb park is összejön belőlük. És akkor még nem is beszéltünk arról a lehetőségről, melyet a zöldtetők jelentenek. Ezek a megoldások a városokban is ideálisak, hiszen remek szigetelők, és atetejükönlévő kert akár közösségi térként is szolgálhat. De ha nem akarunk vele bajlódni, akkor csupán be kell ültetni, mikor elkészül, és már végeztünk is. A levegő tisztítása így is megtörténik, a rovarok lakhelyet kapnak, a város pedig egy kicsit jobb hely lehet. Csupán el kell kezdeni az ültetést...

lead kép:efb-greenroof.eu