Június 24. Hétfő, Iván

Most is a természet adja a megoldás a jelentős problémára

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

Az emberiség számára több égető probléma is adódik, melyeket mielőbb meg kell oldani. Mert sajnos az is kevés, ha képesek vagyunk megállítani a klímakatasztrófát, több szálon kell gondokat elhárítani, melyek szép lassan halmozódtak fel.

Szemét és víz

Nem is egy cikk szól arról, hogy mekkora gondot okoz a hulladék a tengereken és az óceánokon. De azzal már jóval kevesebb foglalkozik, hogy a szennyvíz is hasonlóan nagy gond. Hiszen nem csak azzal kell számolni, hogy millió liter vizet teszünk tönkre, hanem azzal is, hogy ezt sokszor tisztítatlanúl engedjük az élővizekbe.

kép:chemistryviews.org

A szennyvíz tisztítása költséges, bonyolult és energiaigényes folyamat. Az ipari használat után ezek a vizek sokszor olyan mértékben szennyezettek, hogy csak egy többlépcsős tisztítási folyamat után szabadna őket bármilyen más vízzel elegyíteni, de ez nagyon sok esetben kimarad, éppen azért, mert a folyamat nagyon drága. Olaszországi tudósok most azonban áttörést érhettek el ezen a területen, mely ráadásul több szempontból is nagyon hasznos.

Alga

A megoldást egy olyan alga jelenti, amit a tudósok üvegházakban tenyésztettek ki. A növekedése közben ez a növény felveszi a mérgező anyagokat, felhasználja azokat, így pedig megtisztítja a vizet. Jelenleg a tejipar szennyvizének tisztítása során tesztelik a növényt, és az igen jó hatásfokkal működik. A beváltja a hozzá fűzött reményeket, és el is terjed, akkor a szennyvíz tisztításával járó energiafelhasználás akár 70%-kal csökkenthető, nem utolsó sorban pedig ezzel együtt a károsanyag kibocsátás is jelentősen mérsékelhető.

kép:fluencecorp.com

Az alga azonban nem csak tiszta vizet ad. Önmaga gyors növekedés után biomasszaként hasznosítható, vagyis segítségével tökéletesen megvalósítható a szennyvíz tisztításban egy körkörös modell, ami azt eredményezi, hogy szennyezés vagy károsanyag kibocsátás nélkül működő rendszert lehet létrehozni, ez pedig nem kis szó, tekintve, hogy most ettől rettenetesen távol vagyunk. A jelenlegi szennyvízkezelés messze nem tökéletes, és sok esetben vezet olyan ökológiai katasztrófákhoz, melyeket lehetetlenség helyrehozni, vagyis örök sebet ejtenek a bolygó élővilágában.

lead kép:neowatertreatment.com