Április 30. Kedd, Katalin, Kitti

Mi lenne ha magunkkal tudnánk vinni a légkondit?

Zöld zóna
2019. szeptember 09. 16:00
null

Aháztartások energiafelhasználásának - így pedig károsanyag kibocsátásának - nagy része abból adódik, hogy szabályozzuk a hőmérsékletet. A téli időszakban fűtünk, a nyáriban hűtünk. Előbbi nagyjából megoldható minimalizált károsanyag kibocsátással, utóbbival azonban komoly gondok vannak. Jelesül az, hogy jelentősen hozzájárul a globális felmelegedés fokozódásához.

Ördögi kör

Miért is kell a légkondi? Hiszennagyanyáinkkorában is voltak forró nyarak, mégis képesek voltak a lakásokat hűvösen tartani. A légkondi egyetlen dolog miatt kell: kényelemből. Egyszerű,gyorsés kényelmes, így pedig már nem foglalkozunk azzal, hogy mennyire káros a környezetre és egy ördögi kör közepén csücsülünk. Használjuk a légkondit, mert meleg van, emiatt még melegebb van, emiatt még többet használjuk a légkondit, és így tovább...

kép:news.mit.edu

Azt félretéve, hogy viszonylag egyszerűen megoldható a lakás hűtése egy kis odafigyeléssel, a légkondi működése messze nem optimális. A szerkezet ugyanis a levegőt hűti le, ami hatalma munka. Ennél sokkal hatékonyabb lenne, ha minket hűtene. És bizony ebben van a jövő.

Vigyük magunkkal

A légkondi másik hátránya, hogy csak azt a szobát hűti, ahova be van szerelve. Az utcán, séta közben, a buszhoz vagy a vonathoz sietve a légkondi nem tud nekünk segíteni a rekkenő hőség ellen, pedig ez lenne a feladata. Éppen ezért az MIT tudósai megalkották a személyes hűtőberendezést, azEmbrWavenévre keresztelt szerkezetet.

kép:urbanoutfitters.com

A csuklóra rögzíthető eszköz egyetlen ponton hűti a testet, amivel eléri, hogy a hőérzetünk 5°C-ot csökkenjen. Ez pedig hatalmas eredmény, mivel mmindehhezminimális energiát használ, amit ráadásul napenergiából is képes fedezni. Természetesenbeltérenis használható, vagyis a légkondit ki is lehet kapcsolni, a karkötő segít rajtunk. Ha a találmányt továbbfejlesztik, és nem csak 5, hanem több fokot is képes lesz változtatni, illetve mondjuk fűthet is minket, akkor a háztartásokenergiafelhasználása isjelentősen csökkenhet, arról nem is beszélve, hogy lényegesen kevesebb ruhaneműre lenne szükségünk, ami kevesebb anyagot, kisebb ipari terhelést jelenthetne.

lead kép:kickstarter.com

klímameleglégkondikárosanyaghidegember