Június 15. Szombat, Jolán, Vid

Menekültek pedig jönnek, sokan...

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a Köpönyeg Google News oldalán is!
null

A világon már most is folyamatos, és jelentős problémát jelent a migráció. Jelenleg alegtübbesetben gazdasági bevándorlással kell számolni, illetve azokkal a menekültekkel, akik a fegyveres konfliktusok miatt kénytelenek elhagyni lakóhelyüket. A jövőben azonban ez jelentősen változni fog.

Migráció?

Egy adott országon belül is jóval nagyobb mozgással kell majd számolni, de világszinten is jelentősen megnő a migráció. Ennek oka nem más, mint a klímakatasztrófa, mely nagyjából 1 milliárd embert késztet majd arra, hogy máshol keressen boldogulást, mivel lakhelye kiszáradt, vagy éppen víz alá került. Ez a döbbenetes mennyiségű ember pedig csak az első kört jelenti, hiszen a klímakatasztrófának kiterjed hatásai lesznek, melyek mérete attól függ, mikor vagyunk képesekmegálljtparancsolni neki.

kép: inhabitat.com

Az országon belüli migrációval is számolni kell, mert míg a külső menekültek befogadása döntés kérdése - legalábbis egy ideig -, addig a belső migráció nem megállítható. Most is emberek százezrei kénytelenekelindulni, mivel az egyre erősödő viharok szelei ledöntik a házaikat, vagy éppen a tetőig elönti őket a víz. És ezek ma már sokszor visszatérő jelenségekkénőttékki magukat, melyeket nem lehet olyan hosszú távon könnyen elviselni. A migrációban pedig az egyik legjelentősebb gond az emberek elhelyezése, melyre egyelőre nem kínálkozik jobb megoldás, mint a sátortábor.

Ez kevés

A sátrak “tűzoltásra” jók, de hosszabb távon semmi esetre sem jelentenek megoldást. Néhány napig az emberek megelégszenek ezekkel, de aztán felüti a fejét a bűnözés, az emberek nem érzik magukat biztonságban, hónapokig pedig nem szívesen nélkülözi senki a saját fürdőszoba jelentette intimitást. Asátrakatkönnyen ki lehet vágni, így azokban szinte semmi nincs biztonságban, ennek megfelelően az itt elhelyezett emberek igyekeznek minél gyorsabban kijutni a menekülttáborból.

ACutworkfrancia tervezőiroda azon munkálkodott, hogy olyan szálláshelyet készíthessen ezeknek az embereknek, amit könnyen, szakértelem nélkül is fel lehet állítani és gyorsan ad biztonságos otthont, hosszabb távra is. Így született meg a “Justaddwater” becenevű szerkezet.

kép:kép: inhabitat.com

A felállítása és a kinézete is olyan, mint egy sátor esetében. A tartóoszlopok összeszerelése könnyű, azokat pedig az oszlopok közé illeszthető beton és textil keverékéből készült lapokkal kell kiegészíteni, így lesz ház jellege a szerkezetnek. Ehhez pedig már csak némi vizet kell adni, hogy a lapokon kemény héj keletkezzen, így pedig egy ajtóval zárható, élhető élettér jön létre, mely ellenálló is, és a kés nem tesz benne komolyabb károkat. A méretét pedig úgy lőtték be, hogy abban kényelmesen elférjen egy kis konyha, valamint egy fürdőszoba is. A tartóssággal sem lesz baj, hiszen 30 évig víganelvana szerkezet, napelemekkel kiegészítve pedig nem csak környezettudatos, hanem minden kényelmi funkciót is képes biztosítani, amire az embernek szüksége van – igaz, nem egy családi ház méretében, de két ember számára tökéletes megoldást jelent.

leadkép: inhabitat.com